REVIEW: Subterranean Street Society – I’ll Leave Me Before You Do

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Louis Puggaard-Müller mag zich met recht een Europeaan noemen. De Deen maakte al furore met zijn band Hyldemor en trok daarna op eigen zak de Europese steden in met zijn gitaar. De professionele straatmuzikant is ondertussen neergestreken in onze hoofdstad en kon zich daar storten op zijn nieuwste project: Subterranean Street Society.

I’ll Leave Me Before You Do is het eerste plaat die Müller maakt onder dit nieuwe pseudonym en staat vol van de straatse wijsheden en onverbloemde hartpijntjes. Goudeerlijk en puur, zonder al te rauw te worden. Songtitels zoals I’ll Let You Go If You Don’t Leave, Stay, Nothing Beats A Lover en I Won’t Get Married To Nothing But Silence laten niet veel aan de verbeelding over, maar geeft de plaat voldoende gespreksstof en Müller kan uitermate goed uit de voeten hiermee.

Muzikaal leeft Müller zich uit in een scherpe mix van verschillende soorten blues en een beetje rock’n’roll. Hurry heeft zelfs wat Britpop-achtige Oasisklanken in zich, terwijl het nummer Rover zo een tussenstop op The Beatles’ Magical Mystery Tour had kunnen zijn. De zelfverzekerde melodieën trekken je naar binnen en de eerlijke teksten zorgen dat je blijft. Knipoogjes naar Pink Floyd (Stay) en onvervalste countryfolk (Nothing Beats A Lover) zorgen ervoor dat de plaat gepeperd genoeg blijft. Ook de gitaaracrobatiek op Pretty Baby is een waardevolle smaakmaker, maar de keren wanneer Müller het dichter bij zichzelf houdt (Rover, I’ll Leave Me Before You Do) zorgen ervoor dat de plaat prettig onder je huid gaat zitten.

De tien liedjes die direct vanuit het hard naar papier vloeide maken dat Subterranean Street Society geen schijnbaar bonkig straatfeest is. Niet alles wat je op de straat vind is vies; het kan verrekte mooi en uitgedacht zijn. Müller is een begaafde muzikale krachtpatser met het hart op de juiste plaats: deels in zijn borst en nu ook deels op CD.

Luister van I’ll Leave Me Before You Do:

  • Stay
  • Rover
  • Nothing Beats A Lover
  • I’ll Leave Me Before You Do

Of lees dit