REVIEW: Susanna – Triangle

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Er is een onduidelijke grens waar een album van album overgaat in kunstwerk, in iets wat even ongrijpbaar is als dat het je opzuigt. Iets wat de Noorse Susanna prima begrijpt op haar nieuwe album Triangle, waar ze zichzelf de taak heeft gesteld om alle aspecten van spiritualiteit in kaart te brengen.

Het zijn onderwerpen als religie, sterfelijkheid en toekomst die Susanna in de 22(!) nummers aantikt. Op het interlude Holy/Sacred deint de stem van Susanna fijn binnen, maar laat de lage, trillende achtergrond merken dat dit ook geen aai-plaat is. Kronkelend maar aangenaam beginnen de eerste paar nummers, maar Fear And Terror draait zo’n beetje alles met een grijns om. Het is een apart samenspel tussen zang en muziek, dat ondanks het weglaten van een concrete ritmesectie toch alle aandacht verdiend.

Op het nummer Hole komen we het dichtst bij iets wat op een popnummer lijkt. Een drumcomputertje, wat vliegende synthesizers en een verdraaide catchy refrein maken het tot een highlight dat gek genoeg wreed het ritme van de plaat verstoord. Omdat het een ronduit fantastisch nummer is, scharen we dit onder het kopje dat spiritualiteit zich nou eenmaal niet buigt naar de wetten van muziek. Naarmate het album vordert, lijkt de piano steeds vaker te worden ingewisseld voor electronica. This/Phenomena legt de onverstaanbare, weggemoffelde zang over een laag van dreigende (natuur)geluiden en een gejaagd ritme.

Met het tekstboekje op schoot kom je iets verder in de gedachtes van Susanna, die een prachtig, lastig maar razend spannend sprookjesbos heeft bedacht. Het liefst zet de Noorse de luisteraars ook zelf aan het denken: “I wanted to explore the human spiritual situation, attractions, devotions, beliefs. What is natural or supernatural? Where does common sense end, and belief start?” Het zijn vragen die niet worden beantwoord, maar worden verspreid.

Met alle uitschieters naar donker, licht of gewoonweg intrigerend is Triangle een plaat die pas werkt wanneer je hem helemaal afluistert. Of een nummer nou bestaat uit een stem en een paar toetsen of de hele santekraam (keyboards, synthesizers, autoharp, saxofoon (Born Again) of vogelgeluidjes) gebruikt, het past precies in deze indrukwekkende reis.

Luister van Triangle:

  • Holy/Sacred
  • Hole
  • In The Need Of A Sheperd
  • Ebb And Flow

Of lees dit