REVIEW: The 101’s – Counterbalance

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Naast de bende pollen hangt er deze zomer ook een punkvirus in de lucht in Nederland. 2017 is de Hollandse punkfans goed gezind, met weergaloze releases van onder andere Call It Off en Travoltas. De volgende in dit rijtje zijn The 101’s, die met hun tweede LP Counterbalance de alternatieve Amerikaanse rockscene naar Nederland halen.

Het geneuzel hierboven over de Nederlandse punkscene zal de vier Eindhovenaren worst wezen. Want waarom je pijlen richten op een land waar je als punkband het aflegt tegen een dertien in het dozijn hiphoppertje? Amerika is het land waar je moet wezen, en daarom besloot de band via crowdfunding hun recording trip naar Californië te bekostigen. Daar sloten ze zich op met punkproducer Sam Pura, die al eerder met z’n tengels aan de albums van State Champs en The Story So Far had gezeten. Prima keuze.

Vanaf de beginkreet van Pieces (“ex-PEEEEECTING!”) schiet Counterbalance in hoge snelheid voorbij. In goede punktraditie halen maar weinig nummers de drie minuten en The 101’s metselen iedere kier dicht met razende drumritmes en gruizend gitaarspel. En als je niet beter zou weten zou je denken dat zanger Andy’s stem nooit de USA heeft verlaten. Ondanks dat Counterbalance niet bol staat van a-class punk-anthems – vooruit, Everything is wel een belachelijk goeie single – klopt alles als een bus.

Een zeldzaam rustig momentje vinden we op Not Alone, een uplifting, akoestische track. Het komt een beetje verplicht over, maar de adempauze is eigenlijk best welkom en voor de goede orde zijn ook hier genoeg woohoo’s tegenaan gegooid. Daarna stort de band zich weer op dauwende punkrock met Wasting Daylight en Looking Up.

Azijnzeikers zullen zeggen dat na vijf keer luisteren sommige nummers nog steeds lastig los van elkaar te zien zijn, maar eerlijk is eerlijk: iedere track heeft een onwijs hoog energie-en enthousiasmegehalte. Dankzij een hardnekkige American Dream kunnen The 101’s een loeistrakke plaat op hun naam schrijven die hopelijk ook aan de andere kant van de oceaan stof doet opwaaien.

Luister van Counterbalance:

  • Pieces
  • No Rest
  • Everything
  • Wasted Daylight

jera-on-air-gif

Of lees dit