REVIEW: The Dead Weather – Dodge And Burn

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Wies van der Heyden

Toen Alison Mosshart in 2008 met haar band The Kills meetourde met Jack White’s The Raconteurs, sloeg de vonk over. De twee vonden in elkaar een muzikale soulmate en zo ontstond The Dead Weather. Dean Fertita (Queens of the Stone Age) op keyboard en bassist Jack Lawrence (The Raconteurs) maken de formatie compleet. Na vijf jaar geen album te hebben uitgebracht, kwam The Dead Weather ze op 25 september met hun derde studioalbum: Dodge and Burn.

Het album trapt af met het nummer I Feel Love (Every Million Miles). The Dead Weather laat er geen gras over groeien en sleurt de luisteraar meteen in de wereld van harde gitaarlijnen en snijende vocalen. In plaats van door te borduren op het succes van de eerdere albums, experimenteert de band erop los. Ze zijn aan het uitvogelen tot hoe ver verschillende stijlen in elkaar kunnen overlopen. Dit resulteert in blues met hard rockende gitaarlijnen, eclectische ritmes en heerlijk energieke punk.

Wanneer het album verder vordert komen we aan bij Three Dollar Hat. Dit lied heeft een baslijn die als een machine door het lied ramt en onderbroken wordt door een bridge ala Queens of the Stone Age met hartstochtelijk klauwende zang van Mosshart. De verschillende muzikale lijnen sluiten zo naadloos op elkaar aan dat de luisteraar bijna niet doorheeft hoeveel er eigenlijk gebeurd in het lied. Open Up (That’s Enough) begint met een intense schreeuw van Alison Mosshart gevolgd die de luisteraar doet denken rechtstreeks in een horrorfilm beland te zijn. Impossible Winner sluit het album af. Een subtieler lied met melodische piano.

De teksten laten misschien nog wat te wensen over, maar er gebeurt zo veel op muzikaal gebied dat de teksten eigenlijk in het niet vallen. De kracht van Dodge and Burn is dat het zoveel verschillende genres bewandelt en samenvoegt in een breiwerk van veertig minuten. Om alle muzikale verrassingen uit dit album te filteren is het noodzakelijk om het vaker te beluisteren. En dat is zeker geen straf want het nieuwe album van The Dead Weather is een pareltje.

Luister van Dodge and Burn:

  • I Feel Love (Every Million Miles)
  • Let Me Through
  • Three Dollar Hat
  • Open Up (That’s Enough)

Of lees dit