REVIEW: The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come To Expect

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Alex Turner, de man die in zijn eentje verantwoordelijk was voor de terugkeer van de vetkuif in de rock ‘n roll, heeft ondertussen de status van rockprofeet bereikt, zeker na het weergaloze album AM van de Arctic Monkeys. Dit jaar laat hij die band voor wat het is en pakt hij zijn andere project The Last Shadow Puppets (met Rascals-zanger Miles Kane) weer op. Het eerste album (The Age Of Understatement) stamt alweer uit 2007, dus was het hoog tijd voor het vervolg Everything You’ve Come To Expect (EYCTE).

Vergeet de vetkuif weer eventjes, want voor deze plaat heeft Turner z’n haar flink laten woekeren (en Kane een gladde schedel), als een verstrooide componist. Dat rijmt eigenlijk best lekker met de nummers, die met een lading viooltjes en bombastische tonen (Dracula Teeth) een onvervalste orchestrale barokpop uitstraling hebben. Waar de luisteraar met Arctic Monkeys-achtige gitaarloopjes wordt verwelkomt op Aviation, wordt dat idee al vrij snel losgelaten en experimenteert het duo op Miracle Aligner volop met 20e-eeuwse slowswing. Zo schuifelt de band op ieder nummer iets verder de rokerige danszalen in.

Noem het barok, art deco of de perfecte soundtrack bij een avondzonnetje op een Amerikaans zomerstrand in de thirties, maar ieder nummer op EYCTE haalt het onderste uit de kan om de rijke, sierlijke muziek te koppelen met Alex’ onnavolgbare lyriek. Het lijkt er dan op het eerste gezicht ook op dat Kane op deze plaat niet te veel in de melk te brokkelen had; alleen op Bad Habits horen we zijn agressieve vocals. Deze oneerlijke verdeling is slechts noemenswaardig, want verder zorgen de twee ervoor dat dit geen verkapte reclame voor de Arctic Monkeys is. De vette knipogen naar showy barokmuziek en glamoureuze arrangementen maken een opvallend statement in de indiemuziek van vandaag.

De rockers doen hun best waar mogelijk wat tempo in de plaat de stoppen (Element Of Surprise, Bad Habits, Used To Be My Girl), maar gek genoeg lijken de langzaam voortbewegende tracks de betere. Sweet Dreams, TN is als staccato lovesong ritmisch een opvallend nummer, compleet met smartlaprefrein. Maar zelfs dan nog kan het beter: The Dream Synopsis combineert een drum, piano en een huilend gitaartje tot een prachtig fragiel werk, waarin Turner zijn dromen over Miles Kane en zijn thuisstad Sheffield bezingt.

Met grootse klanken en een ijzersterke toewijding aan het genre slepen Turner en Kane één van de betere platen van dit jaar uit het vuur. De breed uitgemeten arrangementen geven de muziek een warme authenticiteit, die ook een zweem van historische glorie met zich meedraagt.

Luister van Everything You’ve Come To Expect:

  • Miracle Aligner
  • Everything You’ve Come To Expect
  • The Dream Synopsis
  • The Bourne Identity

Of lees dit