REVIEW: The Maine – You Are OK (★★½)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Als we iets over The Maine kunnen zeggen, is dat ze toch een behoorlijk ijverige band zijn. Los van labels en andere marionettenspelers rooien ze al geruime tijd zelf hun zaakjes onder de banier van 8123, de maatschappij die de band zelf heeft opgezet. Een voorbeeld voor velen en dankzij hun pakkende poprock ook nog eens een bijzonder positieve invloed op de jongere rockliefhebbers.

De nieuwe worp You Are OK is dan ook min of meer een ode aan de fans van The Maine, die geen kans onbenut laten om de bandleden te laten weten welke invloed de muziek op hun leven heeft gehad. De drie sussende woorden zijn simpel, maar raken juist net die snaren voor hen die het nodig hebben. Op papier is dit een typisch concept voor The Maine, die het ‘familiegevoel’ in iedere kier van hun bestaan laat doorsijpelen. Toch moet You Are OK wat kanttekeningen incasseren. Als opvolger van het magnifieke Lovely Little Lonely – de briljante blauwdruk van de volgroeide versie van The Maine – heeft het wat flinke schoenen te vullen en komt gevoelsmatig maar net tot de helft daarvan. Meer dan eens haast de band zich door de nummers heen, die dit keer sneller moeten pleasen dan voorheen. Maar wie snel kauwt, verslikt zich wel eens: The Maine laat kansen liggen om daadwerkelijk ons nog een rustig te vertellen dat we er mogen zijn en het goedkomt, zoals het op LLL daadwerkelijk sympathie en empathie in de nummers kon leggen. Op You Are OK zijn die momenten dungezaaid of worden ze afgeraffeld. Nummers als Heaven, We’re Already Here en One Sunset laten de plotselinge haast en nervositeit zien waarmee The Maine hun nummers afwerkt.

Nog altijd bewegen John O’Callaghan en consorten zich op een fijn snijvlak van poppunk en indie, maar buiten opzwepende refreinen en de incidentele snijdende solo’s weet er maar weinig te beklijven. Het rustige Forevermore is in de categorie slow burners hoogstens matig te noemen en het negen minuten durende slot van Flowers On The Grave maakt jammer genoeg ook weinig goed. Wat op de tekentafel een goed concept leek, blijkt in realiteit zonder spektakel af te gaan.

Luister van You Are OK:

  • Numb Without You
  • Tears Won’t Cry

Of lees dit