REVIEW: The Ready Set – I Will Be Nothing Without Your Love

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Electrokid Jordan Witzigreuter maakte onder zijn naam The Ready Set in 2011 wereldwijd de perfecte reclame voor electropop met de hitsingle Love Like Woe. Zelfs in Nederland stond de track zes weken in de tipparade; een teken dat Witzi het onkruid voor de voeten van een lastig genre wegmaaide. Evenwel een teken dat het nu pompen of verzuipen was. In Nederland heeft hij geen voet meer aan wal gekregen, maar The Ready Set ging z’n gangetje. Met vervolgplaat The Bad & The Better en het zijproject Nekokat bleef de machine gaande, maar The Ready Set lijkt het nieuwe album I Will Be Nothing Without Your Love (IWBNWYL) toch weer te gaan voor een Love Like Woe’tje.

Want als we het optelsommetje maken – een sabbatical nemen van The Ready Set voor Nekokat, vervolgens tekenen bij Hopeless (een flinke upgrade) en verhalen over het terugvinden van zijn plezier in het maken van muziek – is de logische conclusie dat het commercie-gehalte hoger ligt dit keer. De singles Disappearing Act en Good Enough waren net niet goed genoeg en scoorden een krappe voldoende, maar verdrinken op de plaat in een licht gesuikerde brei van nummers die na drie keer kauwen hun smaak kwijt zijn. Being Afraid, Good Enough en Concrete weten als openingscomité geen potjes te breken met laffe refreintjes (hey Jordan, Concrete spel je niet C O N C R E T E E) en weinig spannende momenten.

De titletrack pakt dan eindelijk wat tempo op. Geinige hook, rap-achtige pre-choruses en een activerend refreintje zorgen voor een beetje vuurwerk, maar het weigert ver van het gebaande paadje af te wijken. De directe treffers schitteren in afwezigheid op IWBNWYL. Run With Me is met wat fantasie nog te verkopen is als een hitje van The 1975 en Swim schijnt goed afgekeken te hebben bij David Guetta’s When Love Takes Over, maar daartussen krijgt het album weinig grip. Een absoluut dieptepunt is de samenwerking met Jule Vera’s Ansley Newman: op No Love durven de twee het aan om een blik reggae-beats open te trekken. Het werkt gewoon niet, omdat The Ready Set in z’n zoetige, overdreven veilige wereldje blijft hangen.

IWBNWYL is een saai plastic schiereiland; het ligt inderdaad in het straatje van The Ready Set, maar je wilt er niet te vaak stoppen. Het moet continu hoog, licht en snel likeable zijn. Qua tempo blijft het irritant veilig en zelfs dan nog zet The Ready Set nergens hoorbaar z’n schouders onder. Het mag misschien prijzenswaardig zijn dat artiesten het lef hebben uit te brengen wat zij mooi vinden, maar tegelijkertijd kan dat zelfmoord zijn. Hoe dan ook, IWBNWYL kan (en mag) niet uitgroeien tot die gehoopte succes-injectie. Teveel zoet, weinig punch.

Luister van I Will Be Nothing Without Your Love:

  • Disappearing Act
  • I Will Be Nothing Without Your Love
  • Swim
  • Run With Me

Of lees dit