REVIEW: Trip To Dover – Fade Into Gold

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

De meeste gitaarfans zijn weinig gecharmeerd van DJ’s en andersom werkt het vaak ook zo. Trip To Dover heeft de nobele taak op zich genomen deze twee instrumenten te verenigen in strakke synthrocktracks die geen millimeter inhouden. De zelfverklaarde ‘guitar vs. DJ’-formatie deed het al goed met hun Kiss Fight Dance-EP en duikt voor opvolger Fade Into Gold de concepthoek in.

Althans, die indruk krijg je als luisteraar. Zo verwijst leadsingle Boy naar het Grieks mythologische figuur Icarus en ook verder op de plaat lijken oude sprookjes aan de basis te liggen. I’ll Be Juliet (een rework van de eerdere single Be Juliet) is een bewerking op Shakespeare’s Romeo en Julia en we hebben het vermoeden dat titeltrack Fade Into Gold iets van doen heeft met het verhaal van Koning Midas..

Tot zover de theoriën (alhoewel we dit graag even opgehelderd willen hebben). Fade Into Gold is een plaat over helden: strijdlustigheid is de emotie die door de nummers heen blijft klinken. Zeker op I’ll Be Juliet en Boy staat strijd voorop. Het guitar vs. DJ-principe bewijst zich als veel meer dan een gimmick. Het smelt samen tot een harde achtergrond voor Olga’s lyrics, die het ook absoluut waard zijn eens goed te bestuderen. “The rise, the fall, it’s a rythm, it’s like breathing” zingt ze op Birth Of A Hero, een van de definiërende nummers op de EP. Het klinkt krachtig, maar heeft tijd nodig om goed en wel te landen. Maar als dat eenmaal is gebeurd valt alles op z’n plaats. Het titelnummer klinkt als enige wat vlakjes, maar dat wordt opgevangen door een paar snijdende uithalen aan het eind. Afsluiter (op de Epilogue na) is On The Other Side, een rustiger pianonummer. Breekbaar wordt het nooit, daarvoor is het fundament te sterk. 

Het is aan Fade Into Gold af te horen dat er flink wat inspanningen in hebben gezeten en heel veel anders hadden we niet verwacht van Trip To Dover. Het verenigen van rock en electro is ze weer gelukt, al heeft deze collectie nummers meer te bieden dan dat. Sterke verhalen (letterlijk!) en een powersound liggen aan de basis van dit achttal nummers, die voor het eerst dit koppel in een ander, spannender daglicht zetten.

Luister van Fade Into Gold:

  • Boy
  • The Birth Of A Hero
  • On The Other Side

Of lees dit