REVIEW: Tune-Yards – I Can Feel You Creep Into My Private Life (★★★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Wies van er Heyden

De overheid luistert ons af, California brandt af door de opwarming van de aarde, witte Amerikanen zijn racistisch en Trump pakt onze vrijheden af. Met I Can Feel You Creep Into My Private Life (ICFYCIMPL) legt Tune-Yards de vinger op de zere plek en maakt daardoor nu al het relevantste album van 2018.

Merrill Garbus, zangeres en brein achter Tune-Yards DJ’de het afgelopen jaar elke week in een bar in Oakland en kwam zo in aanraking met dance en house. Daarnaast volgde ze een workshop van zes maanden over ‘wit zijn’ en las ze veel boeken over racistische kwesties, zoals White Like Me door Tim Wise en What Does It Mean to Be White?: Developing White Racial Literacy door Robin DiAngelo. En ze vormde een duo met bassist Nate Brenner.  

Resultaat: een album om u tegen te zeggen. De chaotische en glitchende samples van de stem van Garbus, waar Tune-Yards toch wel om bekend staat, worden in ICFYCIMPL aangevuld met groovy baslijnen, dance-beats en teksten over racisme, politiek en de innerlijke strijd die Garbus voert om het wit-zijn in een racistisch land. Nummers als ABC 123 en Colonizer zouden ’s nachts niet misstaan in een club, maar tussen de dansbare beats zit een enorme politieke lading verborgen. ‘s Nachts dronken in een club heb je dat waarschijnlijk niet door, maar overdag en sober houden ze je bezig.

Zo zingt ze in Colonizer: “I comb my white woman’s hair with a comb made especially, generally for me.” Een subtiele hint dat we racisme nog steeds kunnen vinden in het dagelijks leven. Er zijn weinig producten te krijgen voor het haar van donkere vrouwen. ABC is een luchtig, vrolijk, popliedje. Maar verborgen tussen de lekkere beat en fijne melodieën zitten teksten verborgen over horrorcoke, NSA’s afluisterpraktijken en white privilege.

Tune-Yards maakt in ICFYCIMPL zware onderwerpen enorm prettig om naar te luisteren. En met de combinatie van dance/house met zware politiek-geladen teksten geven ze de popmuziek precies wat deze in 2018 nodig heeft: dansen op een kritische noot. (★★★★★) 

Luister van I Can Feel You Creep Into My Private Life:

  • Colonizer
  • 123 ABC
  • Now As Then
  • Honesty

gifbanner-the-front-bottoms

Of lees dit