REVIEW: Tusky – Rated Gnar (★★★★☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Bas Koppe

Zonder vooroordeel naar Rated Gnar van Tusky luisteren, het is een kleine opgave. Zeker als je de laatste jaren een beetje hebt rondgelopen in de scene van harde gitaarmuziek die Nederland voortbrengt. Want vertellen dat de band bestaat uit (inmiddels twee) oud-John Coffey leden en twee techs/reservebandleden van de Utrechtse band die inmiddels ter ziele is, is dat nog nodig?

Maar goed, de muziek dus. De plaat opent met een de schreeuwzin ‘I was caught in a white dress’. Een liedje waar, bewust of onbewust, toch enig engagement in zit. Verder is het vooral een fijne vloedgolf aan punkgeweld. Na de opener volgen twee nummers die we al kenden, de singles Folly en Going Out. Tot aan het zesde nummer ligt het tempo lekker hoog. Makkelijk om op mee te springen en te moshen.

Tea For One doorbreekt dat, mede door het lo-fi geluid op de plaat. Tegen het einde klinkt het als een knipoog naar de hardcore van bands als Black Flag. Een traditie die is meegenomen naar deze band is die van het laatste nummer. Ook op het debuut van Tusky wijkt het liedje af van de rest van de plaat. Met een voortstuwend ritme klinkt het losser dan de rest. Het eindigt met veel feedback van de gitaren en tussendoor is een klokkenspel te ontdekken. John Coffey krijg je niet terug op met Rated Gnar, dus laten we daar nou eens mee kappen. Maar dat maakt deze (pop)punkplaat niet minder fijn. (★★★★☆)

Luister van Rated Gnar:

  • Going Out
  • Tea For One
  • Armed To The Teeth

 

Of lees dit