REVIEW: Vera Jonas Experiment – Tiger, Now! (★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Shoppend uit allerlei stijlen maar altijd vastberaden, het zijn de twee belangrijkste sleutelelementen in de muziek van de Hongaarse Vera Jonas. De lijst van invloeden en stijlen op haar album Tiger, Now! lijkt eindeloos. Het album was tot dit moment nog niet officieel uitgebracht in de Benelux, dat deze zomer een juiste kennismaking verdient.

Oorspronkelijk bracht Jonas dit album al uit in 2016, maar toen bleven we nog verstoken van de kunsten van de Hongaarse. Zonder ook maar een detail te veranderen wordt Tiger, Now! gepresenteerd aan de lage landen, waar ze al verscheidene keren optrad, onder andere op Eurosonic Noorderslag. En waarom zou ze niet vol inzetten op de zaaltjes hier? Tiger, Now! is een plaat met stoere gitaarpartijen, intieme coupletten, popdeuntjes en a capella soundloops.

Het titelnummer en Ordinary zetten je op een dwaalspoor door wijdbeens en onverschrokken met stampende gitaren en drums de plaat te openen. Hoe anders zijn het lieve Find Your Keys en het Hongaarse Szèl Hozott, Szél Visz El, waarop Jonas met vocale soundloops en beatbox het liedje invult. Halverwege zet ze haar tanden in The Beatles’ Michelle, dat uit haar handen als een authentieke Franse chanson wegluistert. Plaatbreed stapt Jonas niet snel uit haar singer-songwriterrol, maar waar de ruimte het toelaat pakt ze graag een paar drums en gitaren erbij, terwijl ze net zo snel weer in het klein aan de slag gaat – wat haar beter af gaat.

Tikkie onvoorspelbaar maar nooit te gek; Tiger, Now! is vooral een veilige plaat te noemen, hoewel het bij vlagen een melodietje, werkwijze of instrument opdient dat de oren doet spitsen. Voor het Nederlandse publiek dat verder dan radiopop wil kijken kan Vera Jonas de indie-ontdekking van het jaar zijn.

Luister van Tiger, Now!:

  • Find Your Keys
  • Szél Hozott, Szél Visz El
  • Walk Away
  • Where Was I

Of lees dit