REVIEW: Weezer – Pacific Daydream (★★★☆☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Als je alle goede Weezer-platen tegen de slechte zou zetten, zou je ergens in het midden uitkomen. Maar ondanks een paar ellendige werkjes – we kijken naar jou, Make Believe – lijken Rivers Cuomo en co. de laatste paar jaren weer bijzonder slagvaardig. Op Everything Will Be Alright In The End schreef hij z’n ouderlijke zorgen van zich af en hervond hij het plezier van rockplaten maken en op de laatste worp The White Album ging de California-summer suikerpot volledig open en werd bewezen dat er ook nog wel een catchy popplaat in zat. Maar Weezer zou Weezer niet zijn als de radertjes eens in de zoveel tijd wat rustiger en doordachter draaien.

In plaats van het beloofde The Black Album – dat voor nu even geparkeerd staat – was daar Pacific Daydream, een set van tien nummers die dus slechts een jaartje na The White Album verschijnt. Geen gevalletje spoedklus, maar een golf van nieuwe inspiratie die snel uit de weg geruimd moest worden. Hoewel opener Mexican Fender nog de ‘summer love’ van vorig album nog volop uitdraagt, is de rest iets gemoedelijker en teruggetrokken. Natuurlijk zal Rivers altijd over z’n typische ontmoetingen met meisjes zingen en zal hij geen kans laten liggen om even z’n geliefde Beach Boys aan te halen. Wat dat betreft was The White Album een zinderende zomerdag, terwijl Pacific Daydream de melancholische soundtrack van de daaropvolgende lome avond is.

Het Maroon 5-achtige deuntje van Feels Like Summer vloekt zachtjes met de rest, maar het kan het subtiele succes van Pacific Daydream niet in de weg zitten. Geen fantastische hooks, wél een ononderbroken vriendelijk geluid dat de plaat meer maakt dan een behangetje. Door de paar parallellen met The White Album lijkt Pacific Daydream die Cali-summer fase van de band nog een laatste keer te laten spreken voordat het volgende project begint. Eigenlijk verrast de band nauwelijks, maar gedraagt zich tevreden naar hun leeftijd en dat is te horen. In deze hiphop-wereld zijn rocksterren slechts meubilair en Pacific Daydream nodigt uit om vaker eens op een schommelbank neer te ploffen. (★★★☆☆)

Luister van Pacific Daydream:

  • Mexican Fender
  • Weekend Woman
  • La Mancha Screw Job
  • Any Friend Of Diane’s

helldorado-gif-2

Of lees dit