REVIEW: White Lies – Friends

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Zo gitzwart als White Lies ooit leek, zo kleurrijk zijn ze nu. Althans, als we kijken naar persplaatjes en albumhoezen. Van de emo-newwave op Rituals (2011) vloeide de band over naar BIG TV (2013) waarop ze het aandurfde wat goelijke singles te spelen. Op het nieuwe album Friends is White Lies geen van beiden, maar meet de band zich een overduidelijke eighties-sound aan.

En dan niet uit de categorie Michael Jackson of Madonna, maar de sounds van schuimende synthesizers. Nu is het geluid van de band vanaf het eerste moment al gebouwd op deze apparaten, maar op Friends lijkt de band pas écht hun dak gegaan. Voor dit album was de band niet gebonden aan een producer en besloot daarom all-out te gaan. De studio van Roxy Music’s Bryan Ferry werd het decor, en laat hij nou flink wat van die synths hebben.

Waar de vliegende toetsen normaal als ondersteuning gebruikt worden, zuigen ze op Friends alle aandacht op. Depeche Mode, Simple Minds en zelfs Cindy Lauper (Hold Back Your Love) komen in je op bij het luisteren naar dit album. Muzikaal dan, want Harry McVeigh’s hartpijn-teksten kunnen door deze enthousiaste werkwijze lastig de boventoon voeren. Is My Love Enough, het bijzonder laffe Come On en Right Place vallen precies tussen wal en schip en doen het album weinig goeds.

White Lies’ nieuwe ‘oude’ formule lijkt niet gemaakt te zijn voor een volledig album. Het handjevol noemenswaardige nummers het moeite om op te wegen tegen de verzadigende synths. Don’t Want To Feel It All, Summer Didn’t Change A Thing en Swing zijn een reminder van wat de band ooit maakte, maar de rockmomentjes zijn dungezaaid.

De toewijding aan de synths en eighties-newwave is puur en overtuigend en niet eens zo gek voor een band als White Lies. Toch graven ze zich op Friends te diep in, waardoor ze te weinig concessies willen doen. Het resulteert in schaarse memorabele momenten op een plaat die ook in de jaren tachtig weinig hits had voortgebracht.

Luister van Friends:

  • Morning In LA
  • Don’t Want To Feel It All
  • Summer Didn’t Change A Thing
  • Don’t Fall

Of lees dit