REVIEW: With Confidence – Love And Loathing (★★★½)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Tegen wil en dank heeft de Australische band With Confidence een flink stuk moeten opgroeien sinds de release van debuut Better Weather. Gitarist Luke Rockets werd eind vorig jaar uit de band gezet nadat aan het licht was gekomen dat hij zich ongepast gedroeg richting minderjarige fans. Het liet hoorbaar z’n sporen na in de band, die op Love And Loathing een volwassener smoelwerk laat zien.

De thema’s op Love And Loathing cirkelen rond alles wat met liefde en relaties te maken heeft, dus naast de kalverliefde (That Something, Better) staat ook de pijn van break-ups centraal. Vaker dan op Better Weather is de dominante sound popgevoeliger, waarschijnlijk te danken aan Mike Green, die al veel (inmiddels) grote bands hielp met het overbruggen van de afstand van rock naar pop. Een koortje en woohoo’tje hier en daar klinkt nog niet helemaal thuis in het repertoire van de band, maar het weet de plaat niet te breken. Aan de andere kant weet With Confidence hun roots nog flink naar boven te halen; met Jaded maakt de band één van hun beste punknummers ooit. Gitarist Inigo krijgt op Love And Loathing ook steeds meer zangbeurten, die hij vakkundig invult. Tijdens Icarus mag hij woest de refreinen vol bijten, om vervolgens op Dopamine de hele track te dragen. Zijn stem heeft dan niet dezelfde punch als die van Jayden Seeley, het zorgt wel voor interessante afwisseling van een band die zichzelf steeds beter leert kennen.

Het staat buiten kijf dat het maken van een liefdesplaat als rockband het nodige argwaan kan opwekken, maar With Confidence mag trots zijn op deze tweede worp, tevens de eerste plaat als trio. Iets gelikter en serieuzer staat de band niet slecht, net als de thema’s, die gelukkig nooit voor écht zwaarmoedige nummers zorgen. Met Love And Loathing schudt With Confidence alle narigheid van afgelopen jaar van zich af en zet een overtuigende stap vooruit.

Luister van Love And Loathing:

  • Sing To Me
  • Jaded
  • Better
  • Pâquerette (Without Me)

waterparks-banner

Of lees dit