REVIEW: Yellowcard – Yellowcard

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het einde van Yellowcard is in zicht: na hun huidige wereldtournee valt het doek en blijft de band slechts een herinnering. Hun self-titled en tevens laatste plaat moet de pijn wat verzachten, maar het valt niet te ontkennen dat de band al een paar jaar aan het afbrokkelen is.

De laatste paar albums van Yellowcard zorgde er helaas voor dat deze laatste plaat niet het gewenste momentum heeft gepakt, maar bij voorbaat als een verplicht nummertje voelt. Het ‘self-titled’ aspect en de grauwe hoes moeten de Amerikanen een zielige uittocht geven na een lange periode die al niet veel zonniger was. Want laten we er niet omheen draaien; Yellowcard is op Ocean Avenue na nooit een bijzonder spannende band geweest. Sinds het on-memorabele Southern Air en het vertrek van dreadlockdrummer (en founding member) Longineu Parsons III was het wel gedaan met de band: het oersaaie vorige album Lift A Sail sprak boekdelen.

De zwanenzang van Yellowcard verschilt qua sound niet zo gek veel van vorige platen, maar de stemmige nummers lijken nu wel beter tot hun recht te komen. Er wordt honderden keren verwezen naar het einde van de band en Sean Mackin’s viool weet daar wel raad mee. Hij krijgt meer ruimte dan op Lift A Sail en dat maakt dit afscheid al een stuk beter. Vooral Leave A Light On en A Place We Set Afire lijken de onderste bouwstenen van Yellowcard. Op Rest In Peace, Savior’s Robes en Got Yours valt er gelukkig nog wat te rammen, maar de toon van de plaat is slepend, gevoelig en raakt de juiste snaren.

Er wordt geen ingehouden poppunk-status herwonnen, maar het valt niet te ontkennen dat dit afscheid bevredigender klinkt dan wat dan ook de afgelopen jaren. Yellowcard kan anno 2016  de punkfan niet meer bekoren, maar de die-hard fans van de band wél. En als je al twintig jaar muziek maakt heeft laatstgenoemde groep nou eenmaal voorrang. Op 7 december staat de band voor de laatste keer in Nederland om het ook voor hun fans hier het boek met (toch nog) een opgeheven hoofd te sluiten.

Luister van Yellowcard:

  • Rest In Peace
  • Got Yours
  • Leave A Light On
  • Empty Street

Of lees dit