REVIEW: YUNGBLUD – YUNGBLUD (★★★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Wat zou er gebeuren als we Pietje Bell een elektrische gitaar in z’n handen zouden duwen? Met de opkomst van YUNGBLUD – Dominic Harrison voor intimi – hebben we more or less een antwoord op die vraag. Het stuiterende schoffie uit Doncaster is met z’n negentien jaar een opvallend vindingrijke wildebras die Arctic Monkey-esque gitaarpatronen en hiphop combineert met z’n blaffende Britse accent . Op z’n debuut-EP liggen venijn, plezier en kleine hartjes schots,scheef en schitterend over elkaar heen.

YUNGBLUD geeft vooral ‘het systeem’ er flink van langs nu hij de aandacht heeft gekregen. Op de eerste single King Charles scandeert Harrison dat we maar ‘fooking happy’ moeten zijn terwijl de grote meneren mijlen diep met hun handen in onze zakken zitten. Stompende riffs en messcherpe teksten worden zonder pardon op je afgevuurd. Ook het volbouwen van Dominic’s geliefde Londen is hem niet ontgaan. Alsof de geest van hem Alex Turner himself in hem zit, vlamt hij de ongewenste nieuwbouw in de hoofdstad tot de grond af. Heer. Lijk.

De treurige liefdesgeschiedenis op I Love You, Will You Marry Me wordt strak omlijnd door dansbare ska-punk, die Harrisson behendig invult met z’n rappe teksten. Op Polygraph Eyes en Anarchist lijkt YUNGBLUD een mildere versie van zichzelf in te zetten. Eerstgenoemde – een pamflet tegen sexueel geweld – glijdt bedachtzaam langs een verhaal over een jongen die een gedrogeerd meisje naar huis meeneemt. Geproduceerd als een miljoenenhit lijkt ook deze manier van rebelleren YUNGBLUD goed te lukken. Ook het refrein van Anarchist is een opvallend goed geslaagde kruimelroof uit het rijk der hiphop.

De sprongen die YUNGBLUD de laatste paar maanden heeft gemaakt zijn al genoeg om hem dit jaar goed in de gaten te houden. Het ruwe hart op de tong en z’n zwarte zolen die tegen de grenzen tussen indierock en hiphop duwen; YUNGBLUD is momenteel de nuchterste stem van het volk, tikkie grof maar daarom juist zo fantastisch opzwepend. (★★★★★)

Luister van YUNGBLUD:

  • King Charles
  • I Love You, Will You Marry Me
  • Polygraph Eyes

gifbanner-the-front-bottoms

Of lees dit