REVIEW: Schematic – Color (n.) Inside The Lines

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

1378280_599566850090714_979714138_n

Mae, één van de meest ondergewaardeerde bands van begin deze eeuw, mag dan zelf niet meer zo productief zijn als ze ooit waren, frontman Dave Elkins houdt zich wel bezig. Zijn soloproject Schematic gaat nu al een paar jaartjes mee, en deze week was daar eindelijk Elkin’s solo-debuut in de vorm van het album Color (n.) Inside The Lines. Een plaat die grootsheid uitstraalt.

Color (n.) Inside The Lines lijkt het verhaal te vertellen van een muzikale wetenschapper op de experimenterende toer. Elkins’ zachte stem lijkt op het eerste gezicht uiterst geschikt voor het singer-songwriter genre, maar eigenwijs als hij is vermengt hij het met snoeiharde rock en electro. En met succes. Color (n.) Inside The Lines is een brede verzameling van prachtige, fragiele melodietjes en stevige, massale arrangementen. Want hoewel Dave Elkins solo is gegaan, klinkt het allerminst karig. Strijkers en xylofoons weten voor frisse afwisseling te zorgen. All The Birds Are Singing en What It Means nemen die mooie zachte nummers voor hun rekening. Dat Schematic haar roots heeft in een succesvolle rockband bewijzen Outside en Senseless Charades. De één wat beter dan de ander, maar alsnog, het scala aan stijlen is zeker breed op Color (n.) Inside The Lines.

De absolute toptrack op de plaat is Stand. Rauwe staccato klanken worden subliem gecombineerd met wegzwevende gitaren die voor melodie-geile mensen nagenoeg perfect zijn. Het straalt pure klasse uit. Helaas loopt iedere wetenschapper wel eens tegen een miskleun aan, zo ook Schematic. Nummers als I Am The Car en All Time Quarterback zullen slechts herinnerd worden als opvulling, een aanloop naar de timide en akoestische afsluiter What It Means. Ook heeft onze Dave er een handje van de nummers zo ver mogelijk te rekken. Het kortste nummer duurt bijna vier minuten, en de langste ruimt zeven! Dat Elkins een virtuoos van formaat is hoeft niet in een minutenlang outro elke keer in het gezicht gedrukt te worden. Toch is deze man allesbehalve arrogant; in elf nummers bewijst Schematic dat de switch naar solo een meer dan goede beslissing is geweest, en dat we deze sporadisch briljante muziekwetenschapper voorlopig op de voet zullen volgen.

Luister van Color (n.) Inside The Lines:

  • Outside
  • Stand
  • You Are My Southern Girl
  • All The Birds Are Singing

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze