REVIEW: Stage Republic – Firstage

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Is het al throwback thursday? In het tijdperk van de experimentele zeroes durfde bands voorzichtig hun muziek op te leuken met ‘flitsende’ computerelementen, of het werkte daar gelaten. Stage Republic, het nieuwe project van muzikant Raven, hinkt op het album Firstage terug naar die tijd.

Maar Firstage is zeker geen ‘retro-plaat’. De poprock/electro-mix is een stijl die Stage Republic ongelooflijk strak in de vingers heeft zitten. De plaat barst van het zelfvertrouwen om diezelfde sfeer op te wekken. Last Side klapt er lekker in met een Christian Walz/boyband crossover die melodisch erg slim in elkaar zit. Die slimheid zit eigenlijk overal, of het nou gaat om diepe, zware drops in The Way To Heaven of de subtiele autotune in de pianoballad Camera Girl.

Het album staat niet te springen om zoveel mogelijk noviteitjes per song door je strot heen te douwen, maar pakt hoorbaar z’n tijd. Het tempo ligt niet hoog, waardoor je aandacht naast de gevarieerde muziek ook naar de lyrics gaat. Fijne melodieën, innovatieve muziekmixes en tekst staan in perfecte verhouding tot elkaar op Firstage; nummers als All The Way, Running From The Game en All Out zijn de tracks die dit album definiëren.

Online Outlaw pakt op eigenwijze manier Daft Punk’s Technologic opnieuw in, zonder als goedkope rip-off te klinken. Het enige smetje op deze verder onwijs leuke plaat is het slotakkoord How The West Was Won. Kinders, mix nooit (maar dan ook nooit) een cowboy-hoedown met electropop. Tenzij je Vengaboys-ambities hebt.

Luister van Firstage:

  • Last Side
  • The Way To Heaven
  • Running From The Game
  • All Out

Of lees dit