REVIEW: Stillwave – Stillwave

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

stillwave 2

Het maakte niet uit hoe hard Stillwave donderdag 22 mei de zaal van EKKO platspeelde, na elk nummer nam zanger Marcel toch even de tijd om netjes het daverende applaus van het publiek dankbaar in ontvangst te nemen. Die blijk van waardering wierp haar vruchten af, want ondanks het feit dat niet iedereen de nummers goed kende werd er aan het eind luidkeels om een encore geschreeuwd. Terecht, want met hun self-titled EP Stillwave laat de driekoppige band een dijk van een indruk achter.

Het Utrechtse Stillwave kenmerkt zich door zweverige rock, die tot snoeiende klanken kan aanzwellen, ondersteund door zanger Marcel’s lage stem. Een beetje de poldervariant van het Britse White Lies, als ik dat zo mag zeggen. De twee singles die de band tot nu toe uitbracht, Callow en Modes Of Transport, waren al goede voorbodes, en de rest van de vijf track tellende plaat borduurt daar lekker op verder.

CIMG4333   CIMG4342   CIMG4337

Stillwave tijdens hun EP releaseshow in EKKO, 22 mei (Foto’s: Jaap Smit)

Na opener Modes Of Transport houdt Rich Ones het redelijk dicht bij de grond, maar de melodie houd het nummer interessant. Wanneer de gitaar instart krijgt het al wat meer substantie, wat het nummer alleen maar ten goede komt. Over het algemeen is Stillwave best onvoorspelbaar. Wanneer je denkt dat er een refrein aankomt komt er een solo in en vice versa. Een nummer kan zich tot vijf minuten uitrekken of na twee minuten afgelopen zijn. Dat laatste voorbeeld is een klein beetje jammer bij prettige indiesingle Callow, die zonder twijfel de kroon draagt op Stillwave.

Sluiter House+Tree+Beast sleept je in galmende melodieën mee, om na een tijdje uit te monden in strak gitaarwerk. De nummers werken als een chemische reactie hartstikke lekker met elkaar. De relatief licht verteerbare singles worden prettig afgewisseld door muziek waar je even moet voor zitten. Binnen twintig minuten meet Stillwave zich een identiteit aan die graag zien in onze muziekcollecties. Knallend en soms ingetogen. Nette, dankbare artiesten die net zo hard hun gitaren op de grond smijten voor een indrukwekkende performance. Klasse.

Luister van Stillwave:

  • Modes Of Transport
  • Callows

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze