REVIEW: T.I. – Paperwork

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Twee jaar na de release van zijn achtste studio album Trouble Man: Heavy Is The Head keert T.I. terug met Paperwork. Paperwork’s duurt ruim 62 minuten en bevat 15 nummers (17 Deluxe Edition) met o.a. de singles About The Money, Mediocre en New National Anthem. Hieronder zijn een aantal bekende artiesten te horen als Skylar Grey, Chris Brown en Pharell Williams. Williams fungeert bovendien als de executive producer voor Paperwork en wordt vergezeld in de productie door onder andere DJ Mustard en The-Dream.

Na T.I.’s overweldigende introductie in het nummer King – welke mag bestempeld worden als een typische ‘tot het bot’ T.I. track – lijkt de toon te zijn gezet voor het hele album. Productie goed verzorgd, doordachte rijm schema’s en noem je lijstje positiviteit maar verder op. Deze blijdschap gaf mij een zoete smaak in de mond tot ik ontdekte dat het tweede nummer G’Shit een directe keldering in aandelen meebracht en een stereotyperend beeld van ‘over-productie’. Om dit even duidelijk uit te leggen begin ik met het feit dat vanaf dit punt ieder nummer een gast artiest bevat. Tekort gevallen aan originaliteit? Of wist T.I. het op dit moment gewoon even niet meer? Óf gaf de gedachte van een nieuw album een gevoel van prestatie druk mee? Hoe het ook mag zijn, Paperwork valt op een aantal puntjes tegen. Dat mag blijken aan de ‘niet zo originele’ lyrics en het gevoel van ‘dit klinkt als herkauwen’ op wederom vele punten door het album heen.

Hoewel je krijgt wat je verwacht van T.I. word er tegelijkertijd tekort geschoten qua vernieuwing. Deze angst voor het bewandelen van nieuwe paden limiteert de rapper in zijn songs. Tracks als Stay en About My Issue mogen worden gecategoriseerd als emotioneler en luchtiger door het gebruik van vrouwelijke vocals als refrein, maar dat trucje kennen we al jaren in hiphop. (Denk aan: Stan, Empire State Of Mind of Run This Town).

Paperwork mag aan de naam te horen de geestelijke vader zijn van T.I.’s 2008 album Paper Trail, maar het doet helaas onder aan de verwachtingen en kracht. Waar Paper Trail kneitertje dikke hits als Dead and Gone en Whatever You Like (wie kent ze niet) bijt dit schijfje flinke happen stof. Paperwork zal ik dan maar een goede middelmaat noemen met enkele uitschieters die helaas wat vaker omlaag gaan dan omhoog. Slecht? Nee, ruimte voor verbetering? Ongetwijfeld.

Luister van Paperwork:

  • New National Anthem ft. Skylar Grey
  • King
  • Paperwork ft. Pharell Williams

 

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze