REVIEW: Taylor Swift – 1989

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Sharon van der Werf

Niemand maakt beter grapjes over Taylor Swift dan Taylor Swift zelf. Dit maakt de voormalig countryzangers duidelijk in haar eerste volledige pop-album 1989. Om maar even een voorbeeld te noemen, in het nummer Blank Space, welke na het succes van Shake It Off de volgende mag worden, valt de tekst “I’m a nightmare dressed like a daydream” zeker op. Dit nummer is ook als waarschuwing voor haar toekomstige vriendje(s). Een greep uit de tekst: “Because you know I love the players, and you love the game” en “Don’t say I didn’t warned you”.

De sound van het album doet denken aan de tijd waar het album naar vernoemd is: de late eighties. Met een mix van eigentijdse beats, invloeden van de jaren tachtig en de ijzersterke teksten van Swift zelf, lijkt Taylor Swift weer een platina album in handen te hebben. Dat het met de verkoop goed gaat, was al binnen een paar uur te merken in de iTunes store. Toen had het album de #1 positie namelijk al bemachtigd.

Opvallend is het nummer Bad Blood, dat over een stukgelopen vriendschap gaat. Al voordat het album uit was, ontstonden de geruchten dat het nummer over Katy Perry zou gaan. Interessant is dat het nummer mij dan ook erg doet denken aan Katy’s nummer Dark Horse. Al met al past het nummer, in mijn ogen, niet helemaal in de flow van het album. Beter was dan gekozen voor het nummer Wonderland, dat op de Deluxe versie van het album staat.

Dat Taylor ook het maken van de rustigere, diepere nummers niet verleerd is blijkt uit het nummer Clean, dat het album afsluit. Het nummer is, net als Begin Again (het nummer waarmee Taylor haar vorige album afsloot) een rustiger nummer met de hoopvolle boodschap dat uiteindelijk alles goed komt. Een goed uitgekozen nummer om het album af te sluiten. Leuk detail: bij versie van 1989 die je koopt, zit een set van 13 polaroids. Er bestaan zes verschillende sets, dus voor de fans valt er heel wat te sparen. En het zorgt er natuurlijk voor dat het album vaker gekocht wordt, in plaats van gedownload. Een slimme zet van Taylor Swift.

Luister van 1989:

  • Blank Space
  • Style
  • Wildest Dreams
  • Clean

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit