REVIEW: The Fratellis – We Need Medicine

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Hooggeëerd publiek, dames en heren, jongens en meisjes, all the way from Scotland, hier zijn ze dan, The Fratellis! Een explosie aan trompetten, catchy en speelse gitaardeuntjes, met de rauwe, bijna gemene stem van zanger John en overheen schreeuwend. Zo maakten we kennis met het Schotse trio The Fratellis, dat met hun stadionkraker Chelsea Dagger in 2006 ongenadig doorbrak. Na een lauwtjes ontvangen tweede album, Here We Stand, besloten de heren in 2009 de circustent aan de wilgen te hangen. Na allemaal eigen projecten te hebben gedaan kwam eind 2012 het nieuws dat de mannen weer aan de slag zouden gaan, en in oktober 2013 was eindproduct We Need Medicine daar.

The Fratellis zijn niet bepaald een artiest van het kaliber U2 en Coldplay, maar zijn in hun genre heer en meester. Hun uiterst dansbare swingrock is ongeëvenaard, maar de platen staan er niet vol mee. Het debuut Costello Music had naast Chelsea Dagger ook nog de hits Henriëtta en Flathead, en dat gaf een goed beeld. En na een lange pauze lijken de heren moeiteloos op te pakken waar ze zijn gebleven. Tussen de swingende opener Halloween Blues en het uiterst epische en knallende outro van Until She Saves My Soul zit ongelooflijk veel en gevarieerd materiaal. Om te beginnen de track This Old Ghost Town. Magazine Rolling Stone had de primeur met deze track, die compleet met mariachi trompetten het dak eraf blaast. Het catchy riffje zal nog lang ergens tussen je hersens hangen. Dit klinkt weer als de band die we in 2009 achterlieten.

De tracks Shotgun Shoes en This Is Not The End Of The World halen het niveau een klein beetje naar beneden, maar over het algemeen is het advies bij elk nummer op We Need Medicine: snoeihard mee airguitaren. Jeannie Nitro’s refrein is er eentje die je gewoon live wil zien, net zoals de ijzersterke riff van Whisky Saga (die ze als één van de eerste nieuwe nummers ook live speelden). Titeltrack We Need Medicine slaat eigenlijk de plank een beetje mis, totdat een dijk van een outro inzet. Het laatste duo Rock N Roll Will Break Your Heart en Until She Saves My Soul is fantastisch. Eerstgenoemde haalt even het tempo er uit, voegt een xylofoon toe en laat The Fratellis van hun kwetsbare kant zien. Het ritme in het refrein draaft lekker met John Fratelli’s vocalen mee. De afsluiter weet eigenlijk net als We Need Medicine niet helemaal te overtuigen tot het outro. Er wordt zó fenomenaal uitgepakt met trompetten, gitaren en drums, dat je niet stil mag zitten, met polonaises door de kamer als gevolg.

Het bijna cartooneske, rebelse karakter van de drie Schotten heeft in de tussentijd niks ingeleverd en komt op We Need Medicine in een aantal tracks brutaal weer naar boven. De zogenaamde rotte appels zijn een noodzakelijk kwaad, maar vallen in het niets bij de toppers van de plaat. De band is weer op de weg naar de sferen Costello Music, en het lijkt erop dat het niet lang zal duren voordat ze dat ook kunnen overtreffen.

Luister van We Need Medicine:

  • This Old Ghost Town
  • Seven Nights Seven Days
  • Jeannie Nitro
  • Rock N Roll Will Break Your Heart

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze