REVIEW: The Gaslight Anthem – Get Hurt

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

gaslightanthem-gethurt-packshot

Je zou het bijna niet geloven, maar The Gaslight Anthem viert dit jaar al haar zevende verjaardag. De band, die toch altijd een soort vergeten kindje in de rock ’n roll is, heeft in die jaren al vier albums geproduceerd en de wereld al verschillende keren rondgevlogen. En toch heeft het viertal uit New Jersey zich nooit opgebokst naar de hogere regionen van de rockscène. Hier en daar kan een stadion worden uitverkocht, maar dat enorme succes wat een Green Day en een Foo Fighters hebben lijkt een beetje uit te blijven. Tijd voor verandering!

Misschien dat het komt door het grauwe Handwritten, dat de band in 2012 uitbracht, maar Get Hurt klinkt alsof het iets aan uplifting en vrolijke spirit goed te maken heeft ten overstaan van haar voorganger. Het rauwe introriff van opener Stay Vicious (dat ook ergens iets weg heeft van Coldplay’s Violett Hill..) zet die toon meteen. Tel daarbij het lalalala-refreintje op en je hebt meteen de twee basisingrediënten van Get Hurt te pakken. Power en melodische creativiteit. De nummers klinken niet meer als een aaneenschakeling van gitaargeweld dat amper te onderscheiden valt, de band heeft écht haar schouders onder deze plaat gezet.

De hoogtepunten zijn in bijna alle nummers te vinden; van het uit-de-tenen-komende refrein van 1,000 Years tot het snelle Kings Of Leon’s-achtige Helter Skeleton en bijna poppy Stray Paper. Met Underneath The Ground lijkt The Gaslight Anthem een charmeoffesief in te starten dat (met uitzondering van Rollin’ And Tumbin’ en Red Violins) tot het einde van Get Hurt een fantastische combi van mooie melodietjes en Fallon’s halfrauwe stem met gemak alle harten steelt. Een zelfverzekerde band die een beetje ruwe bolster blanke pit niet uit de weg gaat.

The Gaslight Anthem legt in twaalf gevarieerde tracks op fantastische wijze haar hart bloot. Sterke riffs, creatieve melodieën die geen centimeter afdoen aan de Gaslight-formule en een algehele complete feeling doen de flauwe en smaakloze aftertaste van Handwritten helemaal verdwijnen. Ze lijken eindelijk de weg naar de groten der rock te hebben gevonden, en terecht!

Luister van Get Hurt:

  • Stray Paper
  • Helter Skeleton
  • Underneath The Ground
  • Break Your Heart

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit