REVIEW: The Killers – Battle Born

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

killers-battleborn

(Deze recensie is oorspronkelijk geschreven voor mijn sollicitatie bij Festivalinfo)

Vier lange jaren hebben we erop moeten wachten, maar vrijdag 17 september was dan daar het moment; één van de meest verwachtte albums van afgelopen maanden, Battle Born, werd uitgebracht, en The Killers-fans konden hun hart ophalen bij 12 nieuwe nummers van hun helden. De titel Battle Born is afkomstig van de vlag van Las Vegas, waar The Killers hun roots hebben. Ook in de eerste videoclip van het album, Runaways, zijn de donkere woestijnen en de skyline van de gokstad te zien. Kon dit wijzen op een plaat in de oude stijl van Hot Fuss, met grote hits en al? Helaas, de realiteit is net ietsjes anders..

Voorganger Day And Age, uit 2008, was voor de band een groot hoogtepunt. Hiermee behaalden ze met de nummers Spaceman en het ietwat vage Human hoge plaatsen in de hitlijsten. Het was dan ook zeker de vraag of ze deze lijn wilden en konden doorzetten, want hoe meer stadionknallers je hebt, hoe beter. Maar waar Day And Age vrij succesvol was, laat Battle Born eerlijk gezegd veel liggen. De eerder uitgebrachte single Runaways beloofde veel goeds, maar het hele album klinkt voor de rest zeer tam. De opeenvolgende nummers The Way It Was en Here With Me klinken nagenoeg hetzelfde en veel creativiteit is niet te bekennen. Af en toe een synthesizer, maar heel veel voegt dat niet toe. Een monsterhit als Mr. Brightside is in geen velden of wegen te bekennen op het album. Aan het eind lijkt het album weer op te leven met het mooie Heart Of A Girl en titeltrack Battle Born, maar dat is maar een schamele troost voor alles wat dit album heeft laten liggen.

Hebben we ons dan op lopen winden voor niks? Ik durf het niet te zeggen, een doorgewinterde fan ben ik niet, maar als objectief persoon neig ik naar een ja. Weinig variatie, weinig rock, veels te tam en sommige nummers klinken eigenlijk een beetje onafgewerkt. Een collectorsitem voor de fan, een drol voor de muziekliefhebber.

Luister van Battle Born:

  • Flesh And Bone
  • Runaways
  • Heart Of A Girl
  • Battle Born

Of lees dit