REVIEW: The Kooks – Down EP

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

the kooks down ep

De afgelopen weken was het internet in de ban van The Kooks, de vrolijke Britten die al een goed decennium toffe indierock maken. Gisteravond kwamen alle geruchten en hoopvolle verwachtingen tot een einde, toen de band hun volledige album Listen onthulde, dat later dit jaar zal verschijnen. Tegelijkertijd betekende dat dat de Down EP, die ze al daarvoor uitbrachten, volledig in het niet viel naast zijn nieuwe grote broer.

Nou ja, volledig in het niet? Dat valt nog eigenlijk nog wel mee, tot september is Down het nieuwste materiaal van de band, dus die nummers krijgen all kans om kapot gedraaid te worden. Door de weken heen gaven The Kooks langzaamaan de vier tracks van de EP vrij, die allemaal erg tof klonken. Vlotte vibes, experimentje hier en daar en de schreeuwerige en zacht/hoge stem van zanger Luke Pritchard er overheen. De single Down is de enige die ook op Listen zal komen te staan, de rest zijn exclusieve nummers die op geen enkel album terug zullen komen. Dit gulle gebaar van de band is er dan ook een om met beide handen aan te pakken, want tot september houden de nummers van Down ons wel even bezig.

De R&B geïnspireerde single Down contrasteert met het vlotte en hoge Hold On, dat zelfs wat strijkers introduceert. Het schijnbaar trage maar mooie Hooray For Henry wisselt opbouwende refreinen af met drijvende coupletten waar Melody Maker vrij back to basics een krakerig Bob Dylan-like sfeertje creëert. Met maar vier nummertjes laten The Kooks nog eventjes hun kracht zien, die ze hopelijk later dit jaar groots tentoon zullen spreiden op Listen. Tot die tijd zijn we toch wel tevreden.

Luister van Down:

  • Hold On
  • Down

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit