REVIEW: The Maine – American Candy

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Na een vrij matig Forever Halloween (2013) vond The Maine daarna zichzelf weer terug op de akoestische EP Imaginary Numbers, die al een stuk beter en vooral iets blijer klonk. Niet dat de Amerikaanse groep een stelletje raspositivo’s zijn, maar het zijn vooral die uplifting songs die de band ooit in de kijker speelde. Met American Candy zoekt The Maine de perfecte zomerliedjes in een fijne mix van catchy en laid-back.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is American Candy geen mierzoet popalbum. De catchy gitaarriffs en brutale teksten hebben genoeg edge om iets rauwer uit de hoek te komen. Eerste single English Girls vangt precies die gedachte; een pakkende melodie en toch wat tongue ’n cheek touches. Miles Away, Same Suit, Different Tie en Am I Pretty borduren goed voort op die gedachte en vormen ook het skelet van een album dat compleet aanvoelt.

De garnering op American Candy komt onder andere van Diet Soda Society, dat met een simpel fluitdeuntje zich meteen thuis voelt in je oren. Het laat zien dat The Maine ondanks het jaren groeien (en daarmee soms falen) in hun stijl toch nog de kennis hebben om een puike track in elkaar te schroeven. Met (Un)Lost en American Candy zoekt de band toch even de diepte op. Als een organisch geheel klinkt het hart van de band door in die nummers, terwijl het hoofd liever zich op de swingende tracks richt. Deze verdeling zorgt voor een plaat die zelfverzekerd over komt, bewust van haar kunnen. Hier en daar wordt iets bijgeplakt, zoals de losse kampvuur-meezinger Another Night On mars, maar The Maine houdt haar koppie erbij en verliest zichzelf niet in experimenteer-drang.

Of dit album de band een bocht laat maken of een incidentele knipoog is moet nog blijken, maar American Candy is in vergelijking met Forever Halloween een flinke stap de goede richting op. De handvol instant classics wordt ondersteund door puike tracks die niet teleurstellen.

Luister van American Candy:

  • Same Suit, Different Tie
  • English Girls
  • Diet Soda Society
  • Another Night On Mars

Of lees dit