REVIEW: The Strokes – Comedown Machine

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

comedwon machine

Bij de cover alleen al gaan je wenkbrauwen omhoog staan; is dit één of andere oude platenhoes? En die grote letters RCA dan? Waar staan die voor? Nu hebben The Strokes nooit interessante coverart gehad, maar dit is net wat te simpel. Kom op, zelfs de duur van het album staat op de voorkant! Enigszins verbaasd en licht verontwaardigd, ja, is dit weer die arrogantie van grote sterren die denken dat ze overal mee weg kunnen komen?

Ik ga het je uitleggen. RCA is het label waar The Strokes bij zitten, en gezien het aflopende contract is dit het laatste album wat ze daar uitbrengen. Een soort eerbetoon, dus. De rest weet ik ook niet. Het zou gemakzucht kunnen zijn, het zou toch die arrogantie kunnen zijn. Maar gelukkig zit in dit geval de schoonheid van binnen, want ik kan niet anders zeggen dat The Strokes een hele aardige plaat hebben afgeleverd. Voorganger Angles werd zeer wisselend ontvangen: de één vond het een topalbum, de ander vond het niks. The Strokes zeggen zelf dat ze met dit album toch meer de kant van Angles op zijn gegaan, maar zo klinkt het niet. Comedown Machine heeft een geheel eigen sfeer die niet te vergelijken is met één van de voorgaande albums. Dit album luistert zeer licht weg en kakt weinig in.

In de aanloop naar het album brachten de New Yorkers twee nummers uit, One Way Trigger en All The Time. De eerste werd meteen ondergezeken door de sceptici: het zou teveel als A-Ha klinken, de verkeerde vibe hebben etcetera. Maar het nummer swingt heerlijk weg en past precies in de sfeer van het album, hetzelfde geld voor All The Time. Echte rock is ook te vinden op Comedown Machine, de nummers Tap Out en 50/50 laten zien wat gitaristen Albert Hammond Jr. en Nick Valensi in huis hebben. Ook die typische Strokes wendingen in de nummers zijn volop terug te vinden; Welcome To Japan en Partners In Crime zijn de absolute vaandeldragers van dit album.

Het moge duidelijk zijn dat Julian Casablancas and friends weer een prima album in handen hebben dat rockt, swingt en gewoon ongelooflijk lekker weg luistert. Comedown Machines laat zich zien als een echte must have voor iedere Strokesfan. Het is te hopen dat met het contract bij RCA ook niet de loopbaan van deze heren afloopt..

Luister van Comedown Machine:

  • One Way Trigger
  • All The Time
  • Welcome To Japan
  • Partners In Crime

Of lees dit