REVIEW: The Who – The Who Hits 50!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Daan Visser

De band die hun instrumenten niet heel kon houden op het podium bestaat vijftig jaar: The Who. De innovators van de rockopera hebben samen met hun meest recentste (en hoogstwaarschijnlijk laatste) tour ook een compilatiealbum uitgebracht. Een compilatiealbum zoals er zoveel zijn; nummers uit het prille begin van hun carriëre in 1964 tot hun laatste single Be Lucky.

Ondanks het feit dat van de originele bandleden alleen nog Pete Townshend en Roger Daltrey over zijn, is de agressiviteit nog steeds aanwezig. Uiteraard staan de grote hits op de plaat, maar op de non-deluxe versie ontbreken een aantal pareltjes zoals See Me, Feel Me en Summertime Blues. Het is dus een goed advies om de deluxe versie aan te schaffen (gelukkig is er weinig verschil in prijs!). Kortom; een compilatiealbum zoals ieder ander compilatiealbum. Alle fijne nummers staan er op en geeft een mooi overzicht van de carriëre van de modband.

Hieronder staan wat Tips van de Naald; de nummers die The Who tot The Who maakten. Zelfs als je het album niet koopt, zijn dit de pareltjes die elke muziekliefhebber moet kennen!

  • I Can’t Explain: een nummer dat hun begint als Mods belichaamt. Het is snappy, rockend en een heerlijk nummer om nar te luisteren. Gerucht gaat dat Led Zeppelin’s Jimmy Page de solo’s zou hebben ingespeeld, maar dat is nog niet zeker.
  • My Generation: het nummer waarbij drumstellen explodeerden en gitaren in versterkers werden gesmeten. Dit is het lijfnummer en het ultieme voorbeeld van de agressiviteit van de band.
  • Pinball Wizard: de grote hit die ervoor zorgde dat hun rockopera Tommy vijf sterren kreeg van het blad Rolling Stone.
  • Baba O’Riley: het CSI-nummer dat gewoon door en door The Who is. LUISTEREN!
  • Join Together: beginnend met een mondharp en mondharmonica ontpopt dit nummer zich tot een echte meezinger. Het nummer heeft vanwege dat meezinggehalte en het zingende publiek uit de clip veel weg van Hey Jude.
  • Who Are You: drummer Keith Moon stierf kort na het uitbrengen van het gelijknamige album in 1978. Ook dit is weer een lekker CSI-nummertje.

De jubilerende band is momenteel nog aan het touren, en zal in 2015 haar laatste shows ooit spelen. Of de Abrahamband naar Nederland zal komen is nog onbekend.

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze