CONCERT: The Who in de Ziggo Dome 2-7-2015

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

The Who Live Daan-01

Door: Daan Visser

“Dit kan wel eens de laatste tour zijn van The Who”, dit zei gitarist Pete Townshend een paar dagen voor het optreden in de Ziggo Dome. Dit maakte het optreden alleen nog maar specialer. Eind 2014 bracht de Britse band het compilatiealbum The Who hits fifty uit met daarnaast één nieuw nummer, Be Lucky. Apart genoeg speelde ze dit nummer niet.

De show opende met de bekende “windmill”, die Townshend van Rolling Stones-gitarist Keith Richards had afgekeken, en een slinger van de microfoon door zanger Roger Daltrey. Townshend en Daltrey vormen samen de helft van de originele bezetting. Drummer Keith Moon stierf in 1978 aan een overdosis medicijnen en bassist John Entwistle overleed in 2002 aan een hartaanval. De band speelde alleen maar hits. Van hun tijd als Mods met My Generation en I Can’t Explain tot nummer uit de rockopera’s Tommy en Quadrophenia.

Naast de klassiekers onderbraken de leden de show regelmatig om een klein verhaaltje te vertellen. Townshend vertelde over ondere  andere de muziekindustrie: “Back in the day we sold millions of copies of an album. Our latest album sold about a few thousand copies. So the tour makes uw connect with our fans” en wat apartere quotes als You fuckers pay for my boot.”

Wat je jezelf vooral afvraagt voor een concert met een vijftig jaar oude band is of ze “het” nog wel kunnen. En ze kunnen het zeker nog! De gitaarvaardigheden van Townshend zijn nog steeds geweldig, maar waar je vooral op zit te wachten is de uithaal bij We Won’t Get Fooled Again. Het nummer was de laatste op de setlist en er werd goed naar de uithaal toegewerkt. En Daltrey kan het zeker nog!

Of lees dit