REVIEW: The Wombats – Glitterbug

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Heleen Zijlstra

Het derde album van de Britse band The Wombats heeft vier jaar op zich laten wachten en draagt dit keer geen titel met de bekende zin ‘The Wombats proudly present’ erin, zoals de voorgaande twee. Dit gegeven zet meteen al de toon voor de verandering die de band met Glitterbug laat horen: de vrolijke indierock-sound die we van de vorige albums gewend zijn horen we zeker weer terug, maar de teksten zorgen voor een donkere tegenstelling in de nummers.

Het album zou gebaseerd zijn op het leven van zanger Murphy in Los Angeles, waar hij veel tegenstellingen heeft gezien die hem inspiratie gaven voor de teksten op Glitterbug. Op het eerste gehoor is Glitterbug dus een fijn, vrolijk en uptempo album dat bij mij meteen het festivalgevoel losmaakt. Maar na een kleine focus op de tekst hoor je al snel een serieuze en tegenstrijdige ondertoon. Hoewel bijvoorbeeld het nummer This Is Not A Party mag klinken als een feestje, wordt er gezongen: ‘This is not a party it’s a hurricane, and no one really cares so let’s pretend we’re doing great’. Deze paradoxen die het hele album door te vinden zijn doen een beetje denken aan de allereerste hit van The Wombats, Let’s Dance to Joy Division uit 2007; een supervrolijk en dansbaar nummer, maar met de volgende tekst: ‘let’s dance to Joy Division and celebrate the irony, everything is going wrong but we’re so happy’.

Ook bezingt Murphy in veel nummers zijn strijd op liefdesgebied zoals in Greek Tragedy, waarin hij de ontmoeting met een vrouw omschrijft als ‘she hits like XTC’ en ‘I love this feeling, but I hate this part’. Dit thema komt nog het meeste naar voren in het nummer Isabel, dat duidelijk het rustigste en meest melancholische nummer van het hele album is. Het nummer dat mij het meeste opviel van het hele album en een ook een duidelijk andere sound heeft dan de rest is The English Summer, iets meer punk/rock en doet een klein beetje aan de Arctic Monkeys denken. Voor mij is dit duidelijk het lekkerste nummer van het hele album omdat-ie iets rauwer en pittiger klinkt dan de rest.

Kort samengevat is Glitterbug een heerlijke voorbereiding op het festivalseizoen met z’n vrolijke, uptempo sound, maar geeft ook genoeg stof tot nadenken met de serieuzere teksten dan we tot nu toe van The Wombats gewend zijn.

Luister van Glitterbug:

  • Emoticons
  • Be Your Shadow
  • This Is Not A Party
  • The English Summer

Of lees dit

CONCERT: Dodie in 013

Het internet is misschien het grootste podium van Youtube-ster Dodie, ook op “kleinere” schaal weet de zangeres een

CONCERT: Normandie in Dynamo

Een Zweedse storm in de vorm van Normandie sloeg afgelopen zaterdag tegen de planken in Dynamo, Eindhoven. Het