CONCERT: Thirty Seconds To Mars in het Ziggo Dome 12-11-2013

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

imag0625

(Foto: Jaap Smit)

Halverwege het Europese gedeelte van Thirty Seconds To Mars’ (30STM) wereldtour landden de heren in Amsterdam. Eerst om hun Best Alternative Award in de wacht te slepen tijdens de EMA’s, maar twee dagen later om hun fans op een weergaloze show te trakteren.

Het Britse voorprogramma You Me At Six wist het publiek al redelijk warm te maken voor het echte werk. Het was duidelijk dat de band nog geen grote aanhang in ons land heeft. Toch weet het vijftal aan het eind alle voeten in het Ziggo Dome van de vloer te krijgen en laten ze de zaal achter, compleet klaargestoomd voor het drietal uit Los Angeles.

Na een (iets te) lange pauze is het eindelijk zover, compleet met mantel en hockeymasker komt Jared Leto op een plateau naar beneden zetten, terwijl de bombastische trompetten van Birth de zaal vullen. Het theatrale imago van de band wordt gelukkig vaak genoeg afgewisseld met luchtige monologen van Jared tegen het publiek, dat hij erg prikkelend bespeeld, met de interactie is niks mis. In de eerste helft van de show komen onder andere Night Of The Hunter, Search And Destroy en Do Or Die, van het laatste album Love, Lust, Faith + Dreams.

Als ‘half-time show’ wordt er een mega-wip het podium opgedragen, waarna twee acrobaten een aantal gewaagde sprongen en salto’s uitvoeren. Het voegt niet bijster veel toe aan de show, het is slechts een leuke gimmick. Wanneer Jared Leto vervolgens met een akoestische gitaar verschijnt volgt een soort medley van 30STM nummers die soms de setlist niet halen, zoals From Yesterday. Leto laat zien dat hij erg veel van een lolletje houd en praat vaak tegen het publiek, wat ook stiekem ook een beetje de vaart uit de show haalt. Met zoveel weergaloze muziek benutten ze niet de kans om ook de nummers die al bijna vergeten zijn op volle kracht te spelen.

Wanneer de show tegen het einde loopt en alle fans nog een aantal knallers missen in de setlist wordt het publiek onrustiger en merk je dat het enthousiasme groeit. Als Closer To The Edge de main set afsluit, wordt overal gesmeekt om Kings And Queens. Een kleine vijf minuten later wordt die vraag beantwoord, waarna de band The Race en Up In The Air erachteraan speelt. 30STM zet in het Ziggo Dome een lekker volle show neer, die door akoestische afwisselingen en circusacts blijft boeien.

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze