REVIEW: This Century – Soul Sucker

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Als je een zomerse hittegolf naar muziek zou moeten vertalen, zou een lijst van This Century-nummers zeker geen slechte keuze zijn. In het afgelopen jaar (waarin het kwartet werd gereduceerd tot drietal) vulde de band hun tijd met (akoestische) tours met labelmaatjes The Maine, maar ook met het produceren van album drie, wat – zo bleek later – ook hun laatste zou zijn.

Soul Sucker is dus het laatste hoofdstuk in het leven van This Century. Tragisch, maar naast hun typische manier van liedjes pennen heeft de band geen fantastisch dik stempel kunnen drukken. Na het tegenvallende Biography Of Heartbreak kakte de boel een beetje in, maar met Soul Sucker haalt de band op de valreep het onderste uit de kan, om zo met opgeheven hoofd het toneel te verlaten. Gelijknamige openingstrack is meteen al andere koek: gitaren à la Two Door Cinema Club en een stempitch niveautje Mika trekken je meteen de plaat in. Ook in de refreinen, die normaal wat eentonig uit de verf komen, is meer variatie gemetseld.

Door de uptempo synthpop-smartlap American Girls en albumtopper Night Owl (het enige nummer waarin een “oehoe”-refreintje met recht gebruikt mag worden) krijg je steeds meer het idee dat This Century nu pas op haar toppen speelt. De licht rauwere gitaren en volle synthesizers geven Soul Sucker een significant ander geluid, maar lijkt op sommige momenten er ietwat te houterig mee om te springen. Zo is het tempo voor de rest van de plaat nagenoeg hetzelfde, maar dat wordt veelal gemaskeerd met slimme en catchy riffjes.

Tegen het einde van de plaat wordt de tempo-issue bijna hinderlijk, en vraagt de plaat om een snellere twist of iets dat de boel iets meer afremt. Het is dan ook bijna bizar dat de band niet Talk To Talk, het nummer dat ze een aantal maanden geleden uitbrachten als op zichzelf staande track, niet op Soul Sucker hebben geplaatst. De volwassen schwung en timide melodieën zou een perfecte change of pace zijn geweest. In plaats daarvan blijft Soul Sucker tot het bittere einde vervallen in zomerse popliedjes die hard hun best doen iets nieuws op tafel te brengen, maar daar niet in slagen.

Met Soul Sucker nemen we geen afscheid van een game-changing artiest, maar van een band die een van de betere in haar soort is. In tien nummers maakt This Century geen carrière-omvattende plaat, maar laten ze zien dat het nooit te laat is om alles uit de kast te trekken. Een album dat het moet hebben van een aantal pareltjes, maar ook daarbuiten die gelikte zomerse nummertjes uit de mouw schudt.

Luister van Soul Sucker:

  • Soul Sucker
  • American Girls
  • Night Owl
  • Take Me Down

Of lees dit