Tien creatieve videoclips

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

OK-Go-This-Too-Shall-Pass-006

Een zangeres die door de bossen loopt terwijl ze over liefde zingt, een rockband die in een overdekte garage de boel afbreekt of massa's mensen die losgaan op de nieuwe clubtrack van het moment. Clichés, clichés. Als wereldster kun je met deze voorgekauwde concepten nog wel wegkomen, maar als je als onbekend artiest hoge ogen wilt gooien met je videoclip zul je creatiever moeten zijn. Maar wat is creatief? Een animatie voor je single is niet creatief meer. Creativiteit is het laten terugkeren van een bepaald concept in je video, dat net zo goed door een echt mens kan worden uitgevoerd als door een animatiefiguurtje. Onderstaande artiesten verstaan het principe van creativiteit!

10: Philmont – Back Down

Als band zonder label moet je jezelf natuurlijk op een of andere manier onder de aandacht krijgen, lijkt het Amerikaanse Philmont hier gedacht te hebben. Door iedere kleine handeling apart op te nemen en dat vervolgens door elkaar te monteren krijg je een apart effect, dat door de vele afwisselingen goed werkt. De drummer was misschien wat minder blij met dit plan, gezien dat hij ieder onderdeel van z'n drumstel apart moest inspelen..

9: Vampire Weekend – Cousins

Crea-middag goes big. Hele steeg afgezet, vlaggetjes, een karretje op de rails en wat kartonnen attributen. Dit gecombineerd met het up-tempo Cousins en je hebt een luchtige maar retecreatieve clip.

8: Forever The Sickest Kids – Crossroads

Een bekend fenomeen is natuurlijk het gebruiken van je fanbase als inspiratiebron. FTSK vroeg haar fans om een paar minuten van hun tijd en het aanschaffen van wat breaklights. De hele clip speelt zich af rondom de breaklights. Hiermee worden onder andere woorden geschreven en “live” special effects toegevoegd. Waardoor de video tien keer zo interessant word dan wanneer dat achterwege was gelaten.

7: Fujiya Miyagi – Ankle Injuries

Dit Engelse electropop ensemble tilt het spelletje domino naar nieuwe hoogtes met hun video voor Ankle Injuries, een single uit 2006. De figuren zien er soms wat blokkerig uit, maar het concept is fantastisch. Voor het idee en uitvoering allebei een dikke tien!

6: Daft Punk – Harder Better Faster Stronger

Eigenlijk is dit niet de officiële videoclip bij dit nummer, maar qua populariteit streeft deze versie het origineel ver voorbij. Welk geniaal brein bedenkt het om alle lyrics (wat er nou ook weer veel zijn) op z'n handen te schrijven om vervolgens op hoog tempo het hele nummer mee te “zingen”. Een klassieker.

5: Weezer – Pork And Beans

De tijden dat er op MTV alleen videoclips vertoont werden, ligt ver achter ons. Als we die vandaag de dag willen zien, gaan we al snel naar sites als YouTube. En daar speelde Weezer weer heel slim op in. In hun video voor Pork And Beans nemen ze een loopje met alle 'viral video's' van YouTube, door ze na te spelen en belachelijk te maken. Toch waren sommigen van die bekende YouTubers bereid zelf een rolletje in de clip te spelen, natuurlijk als zichzelf.

4: The BPA – Toe Jam

The Brighton Port Authority (niemand minder dan Fatboy Slim, maar dan onder een ander pseudonym) maakte deze track samen met Dizzy Rascal en David Byrne. In de clip worden er op een grappige manier allerlei plaatjes, woorden etc. gemaakt met.. censuurbalkjes. See for yourself..

3: Hold Your Horses – 70 Million

Het Franse Hold Your Horses wil ons naast muziek ook nog wat kennis bijbrengen. In drie minuten krijgen we namelijk alle hoogtepunten van de westerse kunstgeschiedenis te zien, die stuk voor stuk het nummer meezingen. Een prima concept, het is te zien dat er veel werk in heeft gezeten. Chapeau.

2: Walk Off The Earth – Little Boxes

Het is natuurlijk belangrijk om als artiest out of the box te denken wanneer je een video gaat schieten, maar in dit geval bleef het Canadese Walk Off The Erath er lekker in zitten. In hun kartonnen huiskamer zijn zelfs de instrumenten 'custom made', van sigarendoosgitaren tot simpele kartonnen buizen, maar alles werkt! Een knap staaltje doe-het-zelf.

1: Ok Go – This Too Shall Pass

De onbetwiste nummer één in deze lijst zijn de gekke Britten van Ok Go. Niet alleen omdat onderstaande video zo geweldig is, maar omdat ongeveer elke video creativiteit ademt. Het principe 'simpel doch doeltreffend' hebben deze gasten zowat uitgevonden. Als deze Rube Goldberg Machine-clip je aanspreekt, raad ik je aan om de rest van deze creatievelingen ook te checken!

Of lees dit