Top2000 – Redactielijstjes 2014

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Het is weer zover! De stembussen voor de Top2000 zijn geopend, misschien wel het leukste radio-evenement van het jaar. Vanaf Eerste Kerstdag tot Oud en Nieuw zullen er weer decennia fantastische popmuziek aan je voorbij schieten op Radio 2. Ook bij LLUID zijn we gek van de lijst der lijsten, en om je te inspireren voor jouw stemlijst, hebben we de onze voor je op een rijtje gezet!

Lars Stolk (Bekijk mijn hele stemlijst!)rolling bra837

Het is ieder jaar maar weer de vraag wie er na Bohemian Rhapsody, Hotel California en Stairway to Heaven de vierde plaats en verder zullen invullen. Naar mijn mening mogen dan ook bands als Oasis en The Rolling Stones best een keer de kans krijgen deze glansrijke top drie te domineren. Dat zal helaas dit jaar waarschijnlijk niet het geval zijn, toch hopen velen anderen hetzelfde. Men blijft graag bij het oude vertrouwde – het bekende lijstje. Voor veel mensen is nostalgie toch de voornaamste reden om dezelfde nummers te blijven invullen, ieder jaar weer. Daarom hoop ik dat dit jaar de lijst eens volledig wordt omgegooid. En hoe moet die lijst er uit komen te zien hoor ik je zeggen? Mijn top 15 is daar naar mijn mening een goed begin van, of einde. Bas Koppe (Bekijk mijn hele stemlijst!)20130218235640!Phil_Collins_InTheAirTonight

Ik was ongeveer 10 jaar oud en met mijn ouders op vakantie in Duitsland. Dit is niet echt de manier om een rock ’n roll verhaal te beginnen. Tijdens die vakantie kocht mijn moeder een CD van Phil Collins. En na de mierzoete ballads was daar opeens In The Air Tonight en toen ik dat hoorde wist ik het zeker: ‘Ik wil drummen.’ Nog steeds kijken mensen mij best vreemd aan als ik zeg dat ik fan ben van Phil Collins. En natuurlijk kun je vinden dat In The Air Tonight niet zijn beste werk is qua drummer, maar mij heeft het geïnspireerd. Vandaar dat hij in mijn lijstje staat. 

bhjbjhDaan Visser (Bekijk mijn hele stemlijst!)download (2)

Volgens mijn oma ben ik in de verkeerde tijd geboren en als ik naar mijn lijstje kijk klopt dat ook wel. Voor mij is de beste muziek in de jaren ’60 en ’70 gemaakt. Een tijd voor gecomputeriseerde rotzooi waarbij een gitaarsolo dropt in plaats van een beat. Dat is toch veel beter?! Bij de meeste nummers staat een uitleg waarom ik ervoor koos, maar bij Unit Gloria moet ik even wat extra uitleg geven. Het was een Utrechtse band die in de jaren ’60 en ’70 (geen toeval) heel wat hits scoorde. Het toeval wil dat ik gitaarles heb van de gitarist van deze band en ik heb hem beloofd om op hem te stemmen. Het is een mooi nummer dat toch elk jaar weer de lijst weet te halen. 

fbdhfsJett-Rebel-Hits-for-Kids

Sharon van der Werf (Bekijk mijn hele stemlijst!)

Ik probeer altijd gevarieerd te stemmen op de Top2000: de helft klassiekers als AC/DC, Metallica en Queen, de andere helft ‘nieuwe’ nummers van Jett Rebel, Ed Sheeran en Sam Smith. Dat vind ik zo uniek aan de Top2000: een combinatie van oudere en nieuwere nummers. Dit jaar heb ik extra veel op Jett Rebel gestemd. Dit omdat ik hem op dit moment één van de beste nieuwe artiesten van Nederland vind. 

bhjhbMaaike du Pree (Bekijk mijn hele stemlijst!)

Will_You_be_There

Een begin maken met de lijst was lastig. Maar eenmaal begonnen, ben je zo door je 15 stemmen heen. Voor mij begon het met de nummers waar ik een emotionele waarde aan heb en die me dichtbij blijven, nummers die erg veel voor me betekenen. Daarna was het een kwestie van mezelf afvragen: “welke nummers zal ik altijd kunnen blijven luisteren?” Daarnaast wil ik met mijn lijst altijd de smaak kwijt kunnen waar ik naar luister. Dat is zo’n beetje alles. Jammer, helaas maar 15 stemmen, niet meer. Kon niet alles stemmen. Keuzes, keuzes, keuzes. Helaas ook sommige nummers waar ik graag op wilde stemmen stonden er niet in! Verdrietige ik. Maar sneller dan gedacht toch alle stemmen vervult. Met een laatste blik eroverheen moest ik bekennen dat ik tevreden was. Ik kwam tot de conclusie dat dit echt mijn top 15 is. Is het niet van nummers+artiest, dan wel alleen de artiest. Heleen Zijlstra (Bekijk mijn hele stemlijst!)Continuum-2006-John-Mayer

Ik heb voor de Top2000 voor een groot deel echte klassiekers gekozen, omdat ik vind dat deze hierin thuishoren. Dan heb ik het bijvoorbeeld over Back to Black van Amy Winehouse, Its A Man’s World van James Brown, Hey Joe van Jimi Hendrix en I Need A Dollar van Aloe Blacc. Dit zijn wat mij betreft echt tijdloze nummers die tot het einde der tijden grote hits zullen blijven. Verder heb ik er ook wat jeugdsentiment tussen staan; This Love van Maroon 5 was één van mijn eerste singles en hangt nog steeds trouw aan m’n muur en Hey Ya! van Outkast heb ik vroeger het meest voorbij zien/horen komen op TMF en The Box. Oh en Slow Dancing In A Burning Room van John Mayer is naar mijn mening gewoon het zwoelste nummer dat er bestaat. KeepYourHeadUp

Karlijn Tielemans (Bekijk mijn hele stemlijst!)

Mijn keuze voor de Top2000 is erg uiteenlopend. Ben Howard, mijn favoriet staat er uiteraard ook tussen. Ook zijn voor mij Kygo, Metallica en Ed Sheeran niet te missen in deze lijst. Ik heb er ook enkele artiesten tussen staan die ik niet vaak luister, maar wel vind thuis horen in de Top2000. Denk aan Michael Jackson en Nirvana. 

.

vhvjJelle de Ru (Bekijk mijn hele stemlijst!)EarthWindAndFireSeptember7InchSingleCover

September is wel echt mijn plaat. Waar ik hem aan kan vragen doe ik dat ook, het begon als een grapje maar Ba de ya, say do you remember, ba de ya, dancing in September, ba de ya, never was a cloudy day! 

.

.

bvdhbvhMaaike van der Linden (Bekijk mijn hele stemlijst!)snow.jpg-221186

Waarom mag je maar op twintig liedjes gestemd worden in de top2000? Ik bedoel, er is zo veel geweldige muziek gemaakt! Goed, uiteindelijk heb ik mijn zeventien favoriete liedjes kunnen kiezen. Aan elk nummer zit wel een herinnering vast: Snow (Hey Ho) was bijvoorbeeld het eerste nummer dat ik van de Red Hot Chili Peppers leerde kennen, sindsdien is mijn liefde voor deze band niet meer verdwenen. Ook was het een van de eerste nummers die ik op basgitaar leerde spelen. Naast de herinneringen die aan de nummers leven, zijn het natuurlijk ook heerlijke klassiekers. 

bhjbvJaap Smit (Bekijk mijn hele stemlijst!)boudewijn de groot 370014

Zo tegen de tijd van de Top2000 ontpopt de muzieksoftie in mij zich weer. Naast mijn eeuwige gelobby voor artiesten zoals Arctic Monkeys, The Strokes en Bloc Party is de lijst der lijsten voor mij niet compleet zonder Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot. Die heerlijke correcte uitspraak, dat warme gitaargepingel en de bijna overdreven symboliek en metaforen zijn allemaal bouwsteentjes van mijn muzikale thuis. 358 dagen per jaar kan ik overleven met m’n brutale punkbandjes, maar die laatste week van ’t jaar moet ik weer eventjes opladen met Boudewijn.Heb jij nog niet gestemd? Je hebt tot 28 november de tijd! Klik hier om te stemmen!

Of lees dit