Top2000 – Redactielijstjes 2015

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Het is weer zover! De stembussen voor de Top2000 zijn geopend, misschien wel het leukste radio-evenement van het jaar. Vanaf Eerste Kerstdag tot Oud en Nieuw zullen er weer decennia fantastische popmuziek aan je voorbij schieten op Radio 2. Ook bij LLUID zijn we gek van de lijst der lijsten, en om je te inspireren voor jouw stemlijst, hebben we de onze voor je op een rijtje gezet!

Karlijn Tielemans (Bekijk mijn hele stemlijst!)31WP83XG3FL

“Het is een traditie geworden om ieder jaar weer een lijstje te maken voor de Top2000. Het is elk jaar ook weer een verrassing of mijn eigen keuzes er allemaal tussen staan. Uiteraard zullen er sowieso een aantal ‘gouden ouden’ terugkomen. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor Robbie Williams met Angels. Een prachtig en sterk nummer wat bij iedereen emoties oproept. Uiteraard heb ik ook belangrijke artiesten zoals Foo Fighters, Pearl Jam en Kings Of Leon laten terugkomen.Persoonlijk vind ik het ook altijd erg belangrijk dat er juist nieuwe opkomende artiesten terug moeten komen in de Top2000. Zij zijn tenslotte de toekomst van onze muziek. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor het nummer Here For You van Kygo. Hij is een sterk opkomend artiest en hij verdient naar mijn mening ook zeker een kans!”

Sharon van der Werf (Bekijk mijn hele stemlijst!)hozier_takemetochurch

“Dit jaar heeft het nummer Hozier – Take Me To Church mij het meeste geraakt. Dit nummer kon ik overal en altijd blijven luisteren – het verveelde nooit. Het nummer zit zo goed in elkaar.. en daarom hoort ‘ie wat mij betreft echt in de Top2000 thuis. De male singer songwriters hebben bij deze Top 2000 lijst een streepje voor bij mij. Zo heb ik ook gestemd op Sam Smith, Ed Sheeran en de fantastische James Bay. Die laatste heb ik dit jaar twee keer live mogen bewonderen, wat een prachtige show was dat. Als vrije keuze heb ik trouwens onder andere het nummer Imaginary van Brennan Heart en Jonathan Mendelsohn toegevoegd. Ja, dat is een hardstyle nummer. Maar zelfs als je niet van hardstyle houdt, dan weet ik zeker dat je verliefd wordt op de tekst van het nummer. Puur genieten.”

Bas Koppe (Bekijk mijn hele stemlijst!)10750165_10152880704289539_844399874831802154_o

“Het woord wat ieder jaar bij mijn lijstje hoort is ‘keuzestress’. Ik wil altijd teveel in mijn lijstje zetten. Toch heb ik dit jaar geprobeerd zo weinig mogelijk artiesten twee keer in mijn lijstje voor te laten komen. Want naast het lijstje dat ik nu heb ingevuld had ik vele andere lijstjes kunnen maken, een lijstje met alleen maar nummers van The Beatles bijvoorbeeld. Dit jaar viel de ‘Beatlekeuze’ op Something. Dit is, naar mijn mening, een van de mooiste nummers van de band. Zowel qua tekst als samenspel tussen alle leden. Verder heb ik geprobeerd om er een modern lijstje van te maken, maar dat is iets minder goed gelukt.”

Jaap Smit (Bekijk mijn hele stemlijst!)7101_original

“Dit jaar wordt mijn lijstje aangevoerd door Your Love Alone Is Not Enough van de Manic Street Preachers (2007). Ik struikelde onlangs per toeval over het nummer, en sindsdien ben ik het alleen maar meer gaan waarderen. Die schijnbare simpelheid en bijna kinderlijke herhalingen doen het lijken op een poptrack uit de jaren zeventig, maar de drie uit Wales vertalen die flair krachtig naar het nu. Omdat het nummer al zo’n acht jaar achter de frontlinie van de pop zweeft, leent het zich uitstekend voor de Top2000 en ligt er een plakkaat met het woord ‘evergreen’ op haar te wachten.”

Wies van der Heyden (Bekijk mijn hele stemlijst!)pink-floyd-shine-on-you-crazy-diamond-part-1-harvest-2

“Leg mij in bad, zet Shine on You Crazy Diamond van Pink Floyd op en ik kom er de rest van de dag niet meer uit. Als de gitaren en drums steeds meer opbouwen droom ik weg en space ik het badkamerraam uit. Ik besef me dat ik nu als een zweverige yogi yoga-troela klink. Normaal ben ik best down to earth, maar als ik Pink Floyd luister word ik een beetje zweverig. Vooral bij deze 25 minuut lange psychedelische trip, die niet alleen mij in hogere sferen brengt maar zelf ook moet stijgen in de Top2000!”

Daan Visser (Bekijk mijn hele stemlijst!)LAW_Germany-RidersOnTheStorm7InchSleeve_IMPU10

“Om een goed nummer te maken moet volgens mij een bepaalde vibe creëren. Riders on the Storm van The Doors is een nummer waarbij het creëren van een vibe het beste tot zijn recht is gekomen. Sowieso heeft de muziek uit de jaren ’60 en ’70 vaak een sound die mij gewoon aanspreekt. Als er een goede blues- of rockgitaar in het nummer zit, heb je mij al snel te pakken. Daarom staat mijn lijstje vol met classic gitaarhelden als Clapton, Page, Hendrix, Gilmour, Van Halen en anderen. Er is echter een nummer in mijn lijstje dat opvalt en dat is natuurlijk Careless Whisper. Ik geloof niet zozeer in het fenomeen guilty pleasures, maar als ik er eentje at gunpoint moet noemen is het dat nummer.”

Lars Stolk (Bekijk mijn hele stemlijst!)151980

“De Top2000, een jaarlijks puntje licht in de donkere dagen die in een rijtje mogen genoemd naast mijn verjaardag en de eerste warme dagen van het jaar. Dat deze ieder jaar vrijwel hetzelfde is mag een feit zijn, maar ik betrap mezelf er ook op dat ik wederom vrijwel dezelfde nummers heb gekozen als in 2014. Oasis staat erin met hun twee grootste hits, Wonderwall en Don’t Look Back in Anger. De Stones en ook Billy Joel zijn er weer met You Can’t Always Get What You Want en Piano Man. Ik ontkom er niet aan. Hoeveel woorden kan ik hier nog aan vuil maken? It is what it is. Deze nummers -en de Top2000- raken me keer op keer.” (Spoiler alert: Bohemian Rhapsody komt weer op nummer één!)

Maaike van der Linden (Bekijk mijn hele stemlijst!)I-M-Gonna-Be-500-Miles-Single-cover

“De stemweek van de Top2000 is een van mijn favoriete weken maar ook een van de moeilijkste, er is namelijk zoveel goede muziek gemaakt dat het vreselijk is om te moeten kiezen. Net gestemd, komt er een nummer op de radio dat eigenlijk ook een plek in de lijst der lijsten moet hebben. Zo kan ik wel aan de gang blijven en twintig keer stemmen. Mijn lijst is een lijst met voornamelijk klassiekers, naar mijn mening de beste platen die ooit gemaakt zijn en de platen met mijn beste herinneringen. Een voorbeeld: Brak met je vrienden in de auto als I’m Gonna Be (500 Miles) gedraaid wordt. Radio harder en ondanks de kater heel hard meebrullen. Nog een paar weken en dan kunnen we weer genieten van de Top2000!”

Heleen Zijlstra (Bekijk mijn hele stemlijst!)1280x1280

“Ik merk tijdens het maken van deze lijst dat de nummers die ik kies uit de keuzelijst vooral gebaseerd zijn op het idee dat er klassiekers in de Top2000-lijst moeten staan. Van die nummers die als je ze aanzet op een feestje iedereen ze bijna gegarandeerd mee kan zingen. Van dit soort nummers heb ik mijn favorieten uitgekozen en dat zijn voor mij stuk voor stuk hele mooie, dansbare of lekkere nummers die ik allemaal al helemaal heb stukgedraaid en nog steeds tof blijven. Het vrijekeuzegedeelte staat vol met muziek waar ik op dit moment helemaal weg van ben en waarvan ik vindt dat ze wel wat meer aanzien verdienen in de Top2000.”

Jelle de Ru (Bekijk mijn hele stemlijst!)ib14227

“Ik heb dit jaar vooral nieuwe dingen ontdekt. Nieuwe pareltjes in wat ik al kende. Ik heb mijn bibliotheek opgefrist. Ik ben dieper de rock ‘n roll in gedoken, geweldige concerten gezien, dingen uit films opgepikt. Ik ben muziek opnieuw gaan liefhebben, eindelijk gaan accepteren dat ondanks dat mijn ouders het luisteren Johnny Cash een geweldig artiest is. Ik heb heel veel tof vinyl en ben stiekem heel trots op mijn R.E.M. unplugged, maar de Red Hot Chili Peppers zijn voor altijd. (Moet ook wel met zo’n logo op je arm.) Hierbij mijn lijstje, dit is hoe ik 2015 heb ervaren. Heel veel up’s en down’s. Zowel in het nieuws als bij mij zelf. Oww en Jason Paige – Gotta Catch ‘em All (Pokemon themesong) zou beduidend ooit de nummer één moeten zijn. Want ik ben nog steeds geen Queen-fan.”


Zelf nog niet gestemd? Doe dat dan nog snel hier!

 

Of lees dit