REVIEW: TV On The Radio – Seeds

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

De dood van bassist Gerard Smith in 2011 had de band TV On The Radio bijna de das om gedaan. Vlak na het uitbrengen van het album Nine Types Of Light overleed Smith aan kanker, waarna de band zich in een onzekere positie worstelde. Drie jaar na deze tragedie heeft de New Yorkse indieband zich dan toch weer kunnen herpakken, en geven Smith een waardig eerbetoon met Seeds.

De getalenteerde bandleden, die allemaal een breed bereik aan instrumenten hebben, laten op Seeds geen register ongeopend en trekken alles uit de kast om iedere track een potentieel pareltje te laten worden. Na het onwennige Quartz wordt al snel alles netjes op de rails gezet en stoomt Seeds zonder aarzelen langs een brede selectie van nummers. De diepe, emotionele tracks zoals Test Pilot en Trouble worden hier en daar fijn onderbroken door wat lossere indierock zoals op Could You, Winter en het Franz Ferdinand-like Lazerray. Op de eerste single Happy Idiot klinkt ook wat Bloc Party door, waardoor Seeds zich af en toe ook ontpopt tot een bescheiden feestje van herkenning.

Seeds klinkt gelaagd, doordacht en zorgvuldig in elkaar gezet. TV On The Radio pakt op de goede momentjes rust, maar schuwt ook geen vrolijke indierocknummers. Het verdriet over bassist Gerard krijgt geen seconde de overhand, waardoor Seeds ook niet als deprimerende of verdrietige plaat afgeschilderd kan worden. Deze balans is ijzersterk te noemen, waardoor je na een dikke vijftig minuten een prachtige, volle luisterervaring rijker bent.

Luister van Seeds:

  • Happy Idiot
  • Test Pilot
  • Trouble
  • Lazerray

Of lees dit