REVIEW: U2 – Songs Of Innocence

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Wat de grootste mediastunt had moeten zijn liep uit op een golf van haat en satire. U2’s gulle move om haar nieuwe album Songs Of Innocence cadeau te doen aan elke iTunes-gebruiker pakte heel anders uit dan de Ierse band gehoopt had. Termen als privacyschending en doordrammerij waren niet van de lucht en er werd flink de spot gedreven met de muziekveteranen. Het nieuwe album heeft dus inhoudelijk flink wat goed te maken.

Want hoewel alle negatieve heisa ook de collectieve visie op de inhoud van Songs Of Innocence heeft beïnvloed, is er wel degelijk wat te zeggen voor de elf nieuwe nummers die Bono en co. hebben gemaakt. Eerste single The Miracle (Of Joey Ramone) doet met z’n zangkoortjes en rockerige image een beetje denken aan Get On Your Boots van No Line On The Horizon, al hoewel het typische U2 refreintje toch de ster van de track is. Overigens is de hele eerste helft van het album prima te verteren: Every Breaking Wave volgt ongeveer hetzelfde idee als With Or Without You en California (There Is No End To Love) geeft een dot fris rockgas.

Als we zo halverwege komen lijkt de band een poging te doen zichzelf voorzichtig opnieuw uit te vinden. Volcano opent met een diep bassintro dat uiteindelijk uitmond in een high-pitched refrein dat in de verte wel werkt, maar nog niet meteen. Hetzelfde geldt voor Raised Bij Wolves en Cedarwood Road, waarbij de genialiteit heel licht wel te ruiken is, maar waar we rustig wat tijd overheen mogen laten gaan voordat we beslissen of dit op de ‘blijven’-stapel wordt gelegd of in de prullenbak wordt gemieterd.

Het eindsprintje op Songs Of Innocence wordt subliem ingezet door Sleep Like A Baby Tonight, dat wat onwennig begint met een staccato synthesizer. Toch leidt dit tot een fantastisch, zacht nummer, waarmee het nummer een dikke stand-out is op het hele album. Het redelijk funky This Is Where You Can Reach Me Now is een lekker tussendoortje, maar blijft niet echt hangen. Afsluiter The Troubles Ft. Lykke Li zorgt ervoor dat U2, ondanks de bak stront die niet lang geleden over hen uit werd gegoten, toch nog met opgeheven hoofd afscheid kan nemen van Songs Of Innocence. Het is misschien niet het beste album, maar ook zeker niet alle haat waard.

Luister van Songs Of Innocence:

  • Every Breaking Wave
  • California (There’s No End To Love)
  • Sleep Like A Baby Tonight
  • The Troubles Ft. Lykke Li

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze