REVIEW: We Are The In Crowd – Weird Kids

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

watic

Één van de bands die zich de laatste tijd naar de top of the bill racet is het vijftal dat beter bekend staat als We Are The In Crowd (WATIC). De jonge band verbond zich in 2009 aan het label Hopeless Records (waar onder andere namen als All Time Low en Yellowcard bij zitten), en verdiende haar strepen met het debuutalbum Best Intentions in 2011. Naar aanloop van Weird Kids releaste de band al een handvol tracks, die hoogstwaarschijnlijk in de toekomst als single worden uitgebracht. Van The Best Thing (That Never Happened) is ook al een videoclip uit.

Als band die ‘pas’ vijf jaar in het vak zit, is het af en toe nog even aftasten, maar WATIC laat in de nummers van Weird Kids zien dat de neuzen dezelfde kant op staan en de richting al bepaald is. Als band bij Hopeless Records wordt er stiekem al een beetje een sticker op je geplakt, maar de band heeft een aantal unieke troeven achter de hand. Troef 1 is sowieso al de stoere frontvrouw Tay Jardine, die met haar krachtige stem poppunk à la Mayday Parade zonder moeite de microfoon in schreeuwt. Voor mensen die vinden dat Paramore met hun laatste album teveel is afgeweken van de rauwe punkrock, kunnen hun heil bij deze band zoeken. Troef 2 is de andere vocalist; Jordan Eckes, die naast zijn zessnaar ook goed overweg kan met de stembanden. De afwisseling in stemgeluid (dat af en toe experimenteel door elkaar klinkt) geven veel nummers een bepaalde ‘volheid’ die bij bands met één zanger(es) soms ontbreekt.

Op Weird Kids staan tien tracks, die allemaal verzorgd en compleet klinken. Een noviteitje hier en daar wordt niet uit de weg gegaan, zoals bij openingstrack Long Live The Kids, dat zich ontpopt als een strijdlied van de jongere generatie. Het vlotte, vrolijke en rebelse The Best Thing (That Never Happened) is een knaller van jewelste, die live kan uitgroeien tot een van de publieksfavorieten. Vol gas wordt Weird Kids dus ingezet, maar gelukkig weet WATIC ook de gevoelige snaar te raken. Come Back Home en Windows In Heaven laten een contrast zien ten opzichte van de felle en snelle tracks die de plaat af en toe lijken te domineren. Toch is er qua hoeveelheid zorgvuldig mee omgegaan; de focus van brutale punkband blijft behouden. Die afwisseling houden Weird Kids een toffe plaat die genoeg varieert.

Voor de zekerheid, om identisteitscrisis te voorkomen, sluit het album met Reflections, een punknummer volgens het boekje; snelle, drijvende coupletten, gevolgd door een scheurend staccato refrein dat later volledig losbarst. Van dit nummer zijn er minstens honderd andere versies, maar WATIC maakt hiermee duidelijk dat ze ’t in de vingers hebben. Tay Jardine en haar mannen mogen heel tevreden zijn met Weird Kids. Een goede balans van keihard rammen en een versnelling terug, met daarbovenop de dubbele vocalen en een goeie wall of sound die op de juiste momenten aanzwelt en afbouwt. Klasse.

Luister van Weird Kids:

  • Long Live The Kids
  • The Best Thing (That Never Happened)
  • Don’t You Worry
  • Reflections

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit