REVIEW: White Lies – BIG TV

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

936153_10151623333699158_1848712903_n

Twee jaar na het album Ritual zijn de Britten van White Lies terug met hun derde langspeler, BIG TV. De band heeft zich altijd onderscheiden door dromerige synth in combinatie met vlotte, gecompliceerde drums en stevig gitaarwerk. Qua opzet een beetje vergelijkbaar met Foals, alleen neigt White Lies toch net wat vaker naar meer stevigere klanken. Met BIG TV geeft het trio ons een plaat waarop de band zich in twaalf tracks zelfverzekerd neerzet, waarbij ze vriend en vijand omverblazen.

Big TV heeft als album een aantal fantastische ingrediënten die het een topplaat maken. Ten eerste; de herkenbare, nette, typish Engelse stem van zanger Harry McVeigh. In gedachten zie je de beste man al met een kopje Earl Grey in de studio zijn geweldige teksten pennen. Ten tweede; ondanks dat de band maar drie leden telt, hebben ze zich in geen enkele manier muzikaal laten beperken. Hele vioolorkesten, piano’s, synthesizers en al wat dan niet is te horen op het album. First Time Caller verkent dat principe van voren naar achter, van links naar rechts. Ten derde; interludes. Een muzikaal rustmomentje op een CD heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. De tracks Space i en Space ii laten het geheel even rustig worden om vervolgens de draad weer op te pakken. Vooral Space i verrast positief, amper een minuutje een zweverig klokkenspel, maar het geeft een gevoel van orde en rust, heerlijk. Ten vierde; creativiteit en variatie. Als je al bekend bent met de sound van White Lies, dan zul je dat in elk nummer weer tegenkomen. Toch weet het trio in het ene nummer een rocksfeertje te creëren, en in de ander toch net wat meer pop. Voor een artiest van wie de sound toch al is vastgesteld, klinken juist die variaties alsof de band hard haar best doet om het uiterste van zichzelf te eisen, en met succes.

De enige conclusie die hier te trekken valt, is dat BIG TV alle verwachtingen overstijgt, voor fans en toevallige voorbijgangers. Dit album is een prima kennismaker met de band en wat ze bieden hebben. White Lies bewijst dat ze misschien toch net iets te onderschat worden in het muzieklandschap, iets wat ze met BIG TV ruimschoots recht kunnen zetten!

Luister van BIG TV:

  • There Goes Our Love Again
  • Space i
  • First Time Caller
  • Getting Even

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze