REVIEW: Yellowcard – Lift A Sail

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

De laatste jaren maakte Yellowcard een nogal gehaaste indruk. Vanaf 2011 werd er ieder jaar een grote release uitgebracht, of dit nou een origineel album was of een akoestische uitvoering van een succesalbum, de band heeft altijd haar handen vol gehad. Hoewel dat op When You’re Through Tinking, Say Yes (2011) nog aardig werkte, was dit al aardig minder op Southern Air (2012). Na de akoestische uitvoering van het succesalbum Ocean Avenue (2013) leefde de goede hoop weer even op (wie wordt er niet blij van die oude hits?). Maar drie albums in vier jaar tijd is ongelooflijk veel werk, en die uitputtingsslag heeft met Lift A Sail jammer genoeg een dieptepunt bereikt.

De vier tracks die we pre-release kregen te horen waren leuk, maar maakte nog niet echt warm. Het ware harde rocksongs zonder duidelijke vorm. Hier en daar bleef het wel hangen, maar het album zou voor veel meer vuurwerk moeten zorgen om die nummers een beetje te accepteren. Het vertrekken van drummer Longineu Parsons III is zeker te horen, meer dan eens lijken de drums (op Lift A Sail ingespeeld door Nathan Young van Anberlin) naar de achtergrond geduwd en metselen gitaar en bas een dikke wall of sound om dat gemis te compenseren. Af en toe is die power erg lekker, bijvoorbeeld op The Deepest Well Ft. Matty Mullins, maar over het algemeen mag er aan die ongelijke verhouding wel gesleuteld worden.

De andere kant van Lift A Sail zijn nummers die duidelijk een rustigere, gevoelige touch willen aanbrengen (California, One Bedroom), maar ook die nummers missen een bepaald gevoel voor melodie, een gimmick, iets waardoor je het blijft herinneren. Yellowcards vioolspeler Sean Mackin krijgt op het album veel te weinig tijd om te laten zien wat hij de band biedt. Prelude Convocation is een mooie solo, maar daarna zijn de momenten dat we Mackin’s viool horen op een hand te tellen. Zonde.

Het is vrij onduidelijk waar de focus op Lift A Sail ligt, maar in ieder geval niet op het maken van hits zoals Ocean Avenue, For You And Your Denial of Always Summer. Het grootste deel van de nummers lijkt zelf niet eens te weten waar ze naartoe gaan en proberen bijna geen van allen echt te proberen boven het maaiveld uit te steken. Na dit matige album lijkt het beter voor iedereen als Yellowcard maar eens een jaartje (of twee) rust neemt.

Luister van Lift A Sail:

  • Convocation
  • Make Me So
  • One Bedroom
  • Transmission Home

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit